Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

Kaitan Telomere dan Penuaan Sihat dikaji dalam Kajian Telomere (The Telomere Study) – bertujuan untuk meneroka kesan pengambilan pelbagai makanan tambahan dalam jangka masa yang panjang ke atas panjang telomere. Kajian Telomere menunjukkan bahawa pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen. Elizabeth Blackburn on the […]

Read More Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Perut Sihat Lebih Lama

Ramai yang hendak sihat dan mampu untuk menikmati pelbagai jenis makanan sehingga ke usia tua. Masalahnya, ramai yang tidak ambil kisah perihal kesihatan perut sedari awal usia. Akibatnya perut jadi sangat sensitif. Hatta sedikit kesilapan dalam memilih makanan akan menyebabkan perut sakit. Untuk itu, KakNjang nak berkongsi dengan anda semua – 7 tip untuk perut […]

Read More 7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Dapat e-mail dari Mr WebMD pagi ni… bincang pasal “How NOT to get Osteoporosis”. Berkisar tentang penjagaan kesihatan tulang kita. Panjang lebau ceriteranya… the food, the lifestyle, faktor luar kawalan kita, faktor yg kita boleh kawal… banyak info dapat. Osteoporosis ni adalah sebahagian daripada proses penuaan; seiring dengan menopause dan andropause. Tak dapat tidak kita […]

Read More Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Set Tenaga Untuk Kehidupan – Double Vivix Shaklee!

Tenaga untuk kehidupan

Set Tenaga Untuk Kehidupan Energy For Life Set Kod Produk: 00P298 Kini semua orang boleh menjalani kehidupan yang sihat, cergas dan bertenaga. Nutrisi untuk kehidupan yang lebih ceria, sentiasa bertenaga sepanjang hari, tanpa mengira usia. Rasa lebih muda, sihat, penuh bertenaga dan cergas! Set Tenaga Untuk Kehidupan ini terdiri daripada: 2 botol Vivix 2 keping […]

Read More Set Tenaga Untuk Kehidupan – Double Vivix Shaklee!

Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!

Gemuk ketika kanak-kanak

KakNjang terbaca artikel Obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia membimbangkan pagi tadi. Sedih bila berulang kali berita yang hampir sama timbul. Malaysia mengungguli carta penduduk obesiti paling tinggi dan kali ni difokuskan kepada kanak-kanak dan remaja. Penyumbang utama kepada fenomena gemuk ketika kanak-kanak ini dicatatkan sebagai: Pemakanan yang tidak seimbang. Kurang aktiviti fizikal. Budaya. Gemuk ketika […]

Read More Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!

Kesan Berat Badan Berlebihan Terhadap Kesihatan Warga Tua

Kesan Berat Badan Berlebihan TErhadap Kesihatan Warga Tua

Memiliki berat badan berlebihan ketika usia tua memberi banyak kesan buruk terhadap kesihatan dan secara tak langsung mempengaruhi kualiti hidup warga tua tersebut. Faktor utama yang menyumbang kepada masalah ini ialah pemilihan gaya hidup yang kurang sihat tatkala usia mencecah 30an – 50an. Kesannya akan dirasai tatkala usia memasuki 60an dan ke atas. Hari ini […]

Read More Kesan Berat Badan Berlebihan Terhadap Kesihatan Warga Tua

Kesan Tekanan Kepada Kesihatan

Sering kali kita tak ambil kisah tentang kesan tekanan kepada kesihatan tubuh kita. Stress. ‘Kita’ kat sini merujuk kepada semua orang, semua peringkat usia. Pelajar stress nak exam. Pekerja stress nak meet the deadline yang boss bagi. Surirumah pun stress juga, kerja tak pernah siap! Semua orang stress. So what?! Banyak what dia.. banyak buruk […]

Read More Kesan Tekanan Kepada Kesihatan

Penuaan Sihat Cara Shaklee

 Penuaan sihat cara Shaklee sangat mudah. Hanya fous kepada 3 perkara: Pemakanan Sihat Gaya Hidup Sihat Pengambilan suplimen dengan bijak Healthy Aging! Semua nak tua dengan sihat kan? Nak tua dengan sihat perlukan kita berubah ke arah gaya hidup yang lebih sihat – Healthy Lifestyles. Bukan? Gaya hidup yang lebih sihat ni berkisar pada: – […]

Read More Penuaan Sihat Cara Shaklee

Makanan Yang Mengandungi Vitamin C Paling Tinggi

Makanan yang mengandungi vitamin c paling tinggi

Vitamin C atau juga dikenali sebagai ascorbic acid, merupakan vitamin yang larut dalam air. Ia bertindak sebagai antioksida yang juga mengekalkan kesihatan setiap tisu dalam badan. Kandungan Vitamin C paling tinggi terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Kekurangan Vitamin C dalam badan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Antara simptomnya termasuk badan mudah lebam, gusi berdarah, […]

Read More Makanan Yang Mengandungi Vitamin C Paling Tinggi

Sarapan Pagi Itu Sangat Penting!

Sarapan pagi itu penting!

Sarapan pagi sangat penting. Kalau tidak, tak de lah orang kampung dok kata… Breakfast is the most important meal of the day! Atau Breakfast like a king! Kenapa sarapan pagi sangat penting? Orang kata sarapan berkhasiat mencorakkan hari anda dengan baik. Bantu kawal berat badan dan kawal kadar metabolisma tubuh. Apa yang kita semua dah […]

Read More Sarapan Pagi Itu Sangat Penting!