Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Bila kita cerita bab sakit lutut dan sakit sendi, jangan sekadar melihat pada sendi-sendi itu sahaja. Sebenarnya ia melibatkan kesihatan tubuh kita secara menyeluruh, terutamanya berat badan kita. KakNjang pernah sentuh bab ini dahulu, boleh baca di sini… Tapi hari ini KakNjang nak sentuh tentang pemakanan tambahan yang mampu untuk bantu kita hilangkan sakit lutut […]

Read More Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Manfaat Resveratrol Bantu Kawal Berat Badan Sihat

resveratrol kawal berat badan

Resveratrol merupakan sebatian polifenol yang terdapat dalam tumbuhan tertentu dan dalam wain merah yang mempunyai sifat antioksidan. Banyak kajian menunjukkan bahawa resveratrol bersifat anti-kanser. Namun dalam entri kali ini, KakNjang hendak kongsikan bagaimana resveratrol sangat bermanfaat dalam usaha untuk kawal dan turunkan berat badan. Dalam banyak-banyak sifat resveratrol yang hebat itu, ada 3 fungsi resveraterol […]

Read More Manfaat Resveratrol Bantu Kawal Berat Badan Sihat

Shaklee Global Conference 2019 – Semangat Baru!

Shaklee Global Conference 2019 - Semangat Baru!

Apa yang KakNjang dapat selepas lepak dengan geng #s2uFamilies di AnakIbuShop pagi sabtu lepas? Semangat baru! Semangat baru ni KakNjang dapat dari adik-adik dan anak-anak (perasan tua kejap… kalau ikut IC memang KakNjang paling tua rasanya😆😆😆) bila tengok mereka semua semangat sungguh datang dari jauh semata-mata nak rasa aura Shaklee Legasi Malaysia ke Vegas. Seronok tengok dan […]

Read More Shaklee Global Conference 2019 – Semangat Baru!

Shaklee Global Conference 2019 – Inspirasi Shaklee

Shaklee Global Conference 2019 - Inspirasi Shaklee

Pagi semalam semasa KakNjang lepak dengan geng #s2uFamilies di AnakIbuShop, duduk pun bukan dengan calang-calang orang tau… Duduk depan sekali bersama Master Nad Nadiah Suhaidi dan Master Amir Marzhuki. Tujuan berkumpul adalah untuk perkongsian pengalaman Shaklee Global Conference 2019 oleh Master Iffah dan Master Firdhaus. Inspirasi Shaklee… Seronok tengok couple hebat ni menyantuni anak-anak sambil melayan sharing master Firdhaus Zulkifli dan master Iffah […]

Read More Shaklee Global Conference 2019 – Inspirasi Shaklee

Shaklee Global Conference 2019 – Sharing Part 1

Shaklee Global Conference 2019 Sharing Part I

Pagi tadi KakNjang sempat lepak dengan geng #s2uFamilies di AnakIbuShop bersama kesayangan semua our lovely master Iffah Anuar & master Firdhaus Zulkifli… Terima kasih tuan rumah, master Ruziah Amin sambut kita datang… and master iffah siap bagi doorgift lagi… suke kite you 💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️😍😍😍 Tujuan berkumpul adalah untuk perkongsian pengalaman Shaklee Global Conference 2019 oleh Master […]

Read More Shaklee Global Conference 2019 – Sharing Part 1

Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Jadikan hidangan biasa lebih sihat

Hari ini KakNjang hendak kongsikan dengan anda semua bagaimana cara untuk kita jadikan hidangan yang biasa kita sajikan setiap hari lebih sihat dari biasa. Tapi sebelum itu, mari kita fahami terlebih dahulu beberapa perkara. Dalam penuaan sihat, perkara yang paling penting ialah pemakanan. Dalam pemakanan sihat pula, kita perlu gabungkan 3 teknik berikut: ● Pinggan […]

Read More Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Apakah Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi Keluarga?

Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi

KakNjang dah bincang tentang Apa Itu Bantut dan Punca Bantut dalam artikel-artikel sebelum ini. Kempen kesedaran dikalangan mayarakat mengenai permasalahan bantut ini juga telah diwujudkan di sosial media seperti yang dikongsi oleh Public Health Malaysia di laman mukabuku mereka. Kali ini KakNjang hendak utarakan kesan bantut terhadap sosioekonomi individu, keluarga dan masyarakat. Sebelum itu KakNjang […]

Read More Apakah Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi Keluarga?

Apakah Punca Bantut Di Kalangan Kanak-kanak?

Apakah Punca Bantut?

Kita dah kenal Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius? Bottom line masalah bantut berkisar pada masalah nutrisi. Public Awareness telah diwujudkan melalui beberapa sosial media juga kajian lokal seperti ini Anda boleh baca lagi di sini… . Dalam entri kali ini KakNjang nak bincangkan tentang apakah punca bantut di kalangan kanak-kanak di Malaysia ini […]

Read More Apakah Punca Bantut Di Kalangan Kanak-kanak?
Julai 19, 2019

Tag:, 4 Comments

Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Apa Itu Bantut?

Kita selalu nampak ada budak sekolah yang tinggi, tidak kurang juga yang rendah, malah terlalu pendek berbanding rakan sebayanya. Ini dipanggil bantut. Ramai yang bertanya bantut itu apa? Secara kasarnya, bantut itu ialah apa yang kita nampak di mana kanak-kanak berketinggian agak kurang berbanding rakan sebaya yang lain. Jadi, apa itu bantut? Jika mengikut Wikipedia, […]

Read More Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Bantut menunjukkan pertumbuhan status pertumbuhan anak

Bantut atau stunting adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan status pertumbuhan anak yang kurang baik. Apakah faktor yang menyebabkan bantut terjadi? Apakah kesan bantut kepada kehidupan si anak bila mereka meningkat remaja, dewasa dan tua nanti? Ada kanak-kanak yang kadar tumbesarannya agak perlahan berbanding rakan sebayanya mahupun sepupu sepapatnya yang lain. Nak tarik sekarang bagi […]

Read More Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik