Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

GLA dan ESP Sokong Keseimbangan hormon wanita

ESP dan GLA sokong keseimbangan hormon wanita

Untuk capai penuaan sihat, salah satu cara ialah dengan menjaga hormon wanita! GLA dan ESP membekalkan wanita dengan omega-6 dan isoflavone yang memiliki sifat seperti estrogen dapat bantu sokong keseimbangan hormon dan fungsi-fungsi hormon. Paling complicated when it comes to dealing with women’s mood. Bukan saja-saja nak mengada ok, tapi percayalah…bila datang masa dan ketika […]

Read More GLA dan ESP Sokong Keseimbangan hormon wanita

Kumpul 35km Dalam Shaklee’s 25th Anniversary Challenge

Azura Abdul - Pengedar Sah Shaklee

Life is meant to be lived; not just survived! To live our lives, kena sihat. Tapi bila sihat, tak best sihat sorang-sorang. Seboleh mungkin, sekurang-kurangnya, kita nak mereka yang dekat dengan kita sihat bersama-sama. Baru best nak ber-reunion… baru best nak travel sama-sama… nak jalan-jalan cari makan… kan… Nak sihat, kena jaga 3 perkara: Pemakanan […]

Read More Kumpul 35km Dalam Shaklee’s 25th Anniversary Challenge

Kajian Kesan Vitamin C Ke Atas Pesakit COVID-19 Di ICU

Kajian kesan vitamin c ke atas pesakit covid-19 di ICU

Status keberadaan vaksin untuk COVID-19 di Malaysia masih jadi tanda tanya. Walau ada pun nanti, dengarnya COVID-19 ni cepat evolve. Perlu dijalankan pelbagai ujian dan kajian terperinci lebih lagi. Bunyinya memang kita tidak akan dapat vaksin COVID-19 ni dalam masa terdekat. Namun kita masih boleh beralih kepada vitamin C untuk langkah pencegahan dan benteng pertahanan […]

Read More Kajian Kesan Vitamin C Ke Atas Pesakit COVID-19 Di ICU

Keadaan Klinikal Pesakit COVID-19 Semasa Dikesan

Keadaan klinikal pesakit covid-19 semasa dikesan positif

Pernahkah kita terfikir? Bagaimanakah keadaan klinikal pesakit COVID-19 semasa dikesan sebagai positif? KakNjang ada dengar-dengar sahaja dari kawan-kawan dan dari group whatApp yang KakNjang sertai. Sekadar ambil tahu, tidak berani untuk berkomentar. Baru-baru ini KakNjang terbaca satu hasil kajian yang berkaitan… Berikut adalah hasil kajian Institut Penyelidikan Klinikal, KKM, melibatkan 5,889 pesakit ketika mereka dikesan […]

Read More Keadaan Klinikal Pesakit COVID-19 Semasa Dikesan

Minum Air Secukupnya Kunci Untuk Penuaan Sihat

Minum Air Secukupnya Merupakan Kunci Untuk Menuju Penuaan Sihat

Air bagus untuk kita. Air bantu kulit kekal sihat berseri, buat kita bertenaga dan bantu dalam penghadaman, serap nutrisi dan perkumuhan. Memang bertepatanlah dengan tajuk kita hari ini di mana minum air dengan secukupnya merupakan kunci utama untuk menuju ke arah penuaan sihat. Dehidrasi adalah masalah biasa bagi warga tua. Antara simtomnya ialah: mulut kering […]

Read More Minum Air Secukupnya Kunci Untuk Penuaan Sihat

Jangan Buat Keputusan Penting Ketika Perut Kosong

Jangan buat keputusan penting ketika perut kosong

Hari ini KakNjang nak kongsi dengan anda semua satu perkara: Jangan buat keputusan penting ketika perut kita tengah kosong atau sedang lapar! Mak KakNjang selalu pesan… “Jangan pergi membeli-belah masa perut tengah kosong! Nanti semuanya nak beli…” Dan memang betul. Bila pergi membeli semasa perut tengah kosong, mesti akan ada yang dibeli juga walau tiada […]

Read More Jangan Buat Keputusan Penting Ketika Perut Kosong

Amalan Dan Tabiat Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder

Amalan dan tabiat atasi masalah anxiety disorder

Terdapat beberapa langkah atau ikhtiar atau tabiat yang boleh kita usahakan untuk mencapai kesihatan mental yang lebih baik sekaligus bantu atasi masalah anxiety ini. Ramai yang sering kali mengaitkan anxiety disorder atau gelisah sebagai sakit mental dan gila. Tapi ramai yang tidak tahu bahawa pemakanan dan senaman sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan otak, kesihatan mental kita. […]

Read More Amalan Dan Tabiat Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder

7 Langkah Turunkan Paras Kolesterol Secara Semulajadi

Turunkan kolesterol secara semulajadi

Paras kolesterol dalam darah boleh di turunkan secara semulajadi dengan melakukan beberapa perubahan dalam kegiatan dan amalan harian kita. Berbincang dengn doktor anda tentang perubahan yang dapat dilakukan untuk turunkan kolesterol. Antara jawapan yang bakal anda dapat mungkin berkisar dalam beberapa langkah berikut: Langkah 1: Bersenam! Bersenam dapat membantu mengurangkan paras kolesterol jahat LDL dan […]

Read More 7 Langkah Turunkan Paras Kolesterol Secara Semulajadi

Suplemen Terbaik Untuk Atasi Anxiety Kesihatan Mental

Atasi Anxiety Disorder dengan suplemen terbaik dari Shaklee

Sebelum ini KakNjang pernah kongsi dengan anda semua beberapa suplemen terbaik untuk atasi masalah anxiety disorder atau gangguan kecemasan atau kecelaruaan keresahan, gelisah tanpa sebab. Boleh baca tulisan KakNjang itu di sini… Apa itu Anxiety? Anxiety atau resah gelisah ni ialah bila kita ada perasaan bimbang, risau, berdebar-debar tentang sesuatu atau kadang-kadang tanpa sebab pun. Dalam […]

Read More Suplemen Terbaik Untuk Atasi Anxiety Kesihatan Mental