Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Apakah Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi Keluarga?

Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi

KakNjang dah bincang tentang Apa Itu Bantut dan Punca Bantut dalam artikel-artikel sebelum ini. Kempen kesedaran dikalangan mayarakat mengenai permasalahan bantut ini juga telah diwujudkan di sosial media seperti yang dikongsi oleh Public Health Malaysia di laman mukabuku mereka. Kali ini KakNjang hendak utarakan kesan bantut terhadap sosioekonomi individu, keluarga dan masyarakat. Sebelum itu KakNjang […]

Read More Apakah Kesan Bantut Terhadap Sosioekonomi Keluarga?

Apakah Punca Bantut Di Kalangan Kanak-kanak?

Apakah Punca Bantut?

Kita dah kenal Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius? Bottom line masalah bantut berkisar pada masalah nutrisi. Public Awareness telah diwujudkan melalui beberapa sosial media juga kajian lokal seperti ini Anda boleh baca lagi di sini… . Dalam entri kali ini KakNjang nak bincangkan tentang apakah punca bantut di kalangan kanak-kanak di Malaysia ini […]

Read More Apakah Punca Bantut Di Kalangan Kanak-kanak?
Julai 19, 2019

Tag:, 4 Comments

Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Apa Itu Bantut?

Kita selalu nampak ada budak sekolah yang tinggi, tidak kurang juga yang rendah, malah terlalu pendek berbanding rakan sebayanya. Ini dipanggil bantut. Ramai yang bertanya bantut itu apa? Secara kasarnya, bantut itu ialah apa yang kita nampak di mana kanak-kanak berketinggian agak kurang berbanding rakan sebaya yang lain. Jadi, apa itu bantut? Jika mengikut Wikipedia, […]

Read More Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Bantut menunjukkan pertumbuhan status pertumbuhan anak

Bantut atau stunting adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan status pertumbuhan anak yang kurang baik. Apakah faktor yang menyebabkan bantut terjadi? Apakah kesan bantut kepada kehidupan si anak bila mereka meningkat remaja, dewasa dan tua nanti? Ada kanak-kanak yang kadar tumbesarannya agak perlahan berbanding rakan sebayanya mahupun sepupu sepapatnya yang lain. Nak tarik sekarang bagi […]

Read More Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Benarkah Vitamin C Mampu Mencegah Demam Dan Selsema?

Benarkah Vitamin C Mampu Mencegah Demam Dan Selsema?

Selalunya bila kita rasa macam nak demam, kita akan terus capai Vitamin C. Tidak kiralah dalam apa bentuk sekali pun, suplemen, jus, ubat hisap-hisap, minuman herba atau apa saja yang kita selesa. Tapi benarkah Vitamin C mampu mencegah demam dan selsema? Sejak 1970an, Vitamin C diwartakan sebagai vitamin untuk merawat demam selsema. Namun tiada bukti […]

Read More Benarkah Vitamin C Mampu Mencegah Demam Dan Selsema?

Promosi Shaklee Julai 2019

Promosi Shaklee Julai 2019

Tiap-tiap bulan Shaklee tidak pernah tidak buat promosi yang best-best! Bulan ni Julai 2019 tetap sama. Malah lebih lagi pada bulan ini sebab dalam Promosi Shaklee Julai 2019 Shaklee beri 6 jenis promosi yang pasti akan memuaskan hati ramai pihak terutama tidak kira ahli baru, mahupun ahli lama. Jom KakNjang go through satu persatu dengan […]

Read More Promosi Shaklee Julai 2019
Julai 8, 2019

Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Peknga Sihat KakNjang

Minggu baru. Semangat baru! Pagi ini KakNjang nak kongsi satu resepi ringkas untuk yang selalu kes kecemasan pagi-pagi. Peknga Sihat KakNjang! Buka peti pagi tadi baru perasan salad timun tomato semua dah habis… Nak sarapan apa ni…?! Maka timbullah idea biasa yang diluarbiasakan isi kandungannya walau rupanya macam biasa biasa sahaja… Pancake nestum oat… or […]

Read More Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Bagaimana Memulakan Rutin Pagi Untuk Hari Yang Lebih Baik?

How do you start your day? KakNjang macam biasa… Makan Senaman Suplemen dengan bijak! ◇ Pagi ni KakNjang sarap ni… ESP soy protein + nestum oat + LFM + air tapis 1 Telor 1/2 masak Salad + timun with Almond Butter Kenyang baq-ang! ◇ Senaman? Bangun tidor tadi dah plank, wall push-ups and knee-high sikit. […]

Read More Bagaimana Memulakan Rutin Pagi Untuk Hari Yang Lebih Baik?

Promosi Shaklee Jun 2019

Promosi Shaklee Jun 2019

KakNjang suka promosi Shaklee Jun 2019 ni. Gabungan dua item yang sangat best. Zinc Plus dan OmegaGuard. Paling best bila kedua-duanya sangat sbaik untuk kesihatan warga tua. Promosi Zinc Plus Shaklee Jun 2019: Beli 3 Percuma 1 Apakah Keistimewaan Zinc Plus Shaklee? Satu tablet membekalkan 100% nilai harian yang diperlukan untuk zink. Dirumuskan dengan zinc […]

Read More Promosi Shaklee Jun 2019
Jun 12, 2019

Program Detox Syawal 2019 – Diet Dan Detox Berbeza

Alhamdulillah. Selesai briefing untuk kick start Program Detox Syawal, Program Detox Raya 2019. Esok kita mula dengan menu relax. Diet VS Detox. Serupa tapi tak sama. Dalam berDiet selalunya rendah kalori dan rendah nutrisi. Bahaya untuk sistem tubuh. Dalam berDetox, walau rendah kalori, tumpuan diberikan dalam memastikan keperluan nutrisi tubuh tetap dicukupi. Kunci kepada kesihatan […]

Read More Program Detox Syawal 2019 – Diet Dan Detox Berbeza
Jun 11, 2019

Tag:,