7 Soalan Perlu Tanya Sebelum Beli Serbuk Protein!

7 Soalan Perlu Tanya Sebelum Membeli Sebarang Jenama Serbuk Protein | Azura Abdul

Kali ni KakNjang nak bagitau jawapan soalan bocor – 7 Soalan Perlu Tanya Sebelum Beli Serbuk Protein Terbaik! Sebelum membeli sesuatu barang, kita perlu pastikan betul-betul yang barang itu adalah berkualiti.  Jangan sekadar tengok pada harga.  Tengok kepada apa kebaikan yang kita akan dapat.  Betul tak? Bagaimana memilih serbuk protein soya terbaik? Sebelum tu kita […]

Read More 7 Soalan Perlu Tanya Sebelum Beli Serbuk Protein!

Kenapa Protein Penting Untuk Tubuh Kekal Sihat?

Protein penting untuk kesihatan tubuh secara keseluruhannya

Tidak Dapat Dinafikan, Protein Penting Untuk Kesihatan Secara Total! Protein memainkan peranan yang sangat penting untuk tubuh secara keseluruhannya. Apa Itu Protein? Protein merupakan salah satu kumpulan molekul yang komplex yang melakukan pelbagai fungsi dan tugas dalam tubuh kita. Protein membentuk rambut, kuku, tulang dan otot kita. Protein memberikan tisu dan organ kita bentuk; dan […]

Read More Kenapa Protein Penting Untuk Tubuh Kekal Sihat?

Bagaimanakah Cara Terbaik Untuk Atasi Menopause?

Cara Terbaik Untuk Atasi Gejala Menopause | Azura Abdul

Assalamualaikum family and friends. Kaknjang nak bincang pasal MENOPAUSE / PUTUS HAID pulak kali ni… Soalan cepu emas dia ialah Bagaimanakah Cara Terbaik Untuk Atasi dan Hadapi Menopause? Bagi seseorang wanita, sooner or later, menopause tetap akan tiba. It’s part of aging.  Ya. Ia adalah satu proses penuaan. We are getting older. No doubt about it. […]

Read More Bagaimanakah Cara Terbaik Untuk Atasi Menopause?

Kenapa Protein Soya Penting Untuk Warga Emas?

Kenapa protein soya penting untuk warga emas? Protein merupakan nutrien terhebat terpenting yang memberi banyak manfaat kesihatan untuk semua terutama untuk warga emas. Itulah sebabnya kenapa penting sangat protein untuk atok dan nenek ni. Namun, untuk mendapatkan sumber protein terbaik yang lengkap dari sumber haiwan atau solid food (daging merah atau ayam) seperti ketika muda […]

Read More Kenapa Protein Soya Penting Untuk Warga Emas?

Siapa Perlukan Lebih Protein? Kita Semua!

Siapa Perlukan Lebih Protein? Kita Semua! | Azura Abdul

Sebelum kita nak tahu siapa yang perlukan lebih protein dalam pemakanan harian mereka, mari kita Kenali ESP – Protein Soya Shaklee! Tidak dinafikan bahawa protein memainkan pelbagai peranan penting terhadap tubuh badan. Bermula dari penghasilan sel kepada perkembangan otot, kulit, rambut dan juga kuku, tubuh kita memerlukan protein untuk mengekalkan fungsi normal tubuh yang optimum. Walaubagaimanapun, […]

Read More Siapa Perlukan Lebih Protein? Kita Semua!

Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Protein sangat penting dalam menuju penuaan sihat bagi memastikan otot kita sentiasa sihat. Semakin kita berusia, kita perlu lebih peka dengan kualiti dan kuantiti pemakanan kita. Kita perlu pastikan setiap kalori yang kita ambil menyumbang kepada kualiti nutrisi yang terbaik. Antara makronutrien penting yang kita selalu ambil mudah ialah protein. Protein penting buat semua tanpa […]

Read More Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

6 Simptom Kekurangan Protein

6 Simptom Kekurangan Protein | Azura Abdul

Protein merupakan unsur utama dalam pembentukan otot, kulit, rambut, kuku, enzim dan hormon. Protein juga memainkan peranan utama dalam fungsi setiap sel dan tisu dalam badan kita. Kebanyakan makanan mengandungi protein. Jadi, sepatutnya, susah nak jumpa orang yang kekurangan protein ni. Namun begitu, tetap ada yang berisiko apabila protein yang diambil hari-hari tidak mencukupi, tidak […]

Read More 6 Simptom Kekurangan Protein

3 Cara Hilangkan Sakit Lutut

Sakit Lutut: Penyakit Yang Sering Bertandang Di Usia Tua | Azura Abdul

Sakit lutut merupakan antara penyakit yang sering bertandang tatkala usia semakin meningkat. Bagi mereka yang telah pun mencapai usia 60-65 tahun ke atas, sakit lutut adalah perkara biasa. Namun begitu, pada zaman sekarang ini, pada usia seawal 30an-40an pun sudah ada yang mula mengadu sakit lutut dan tak tahu bagaimana cara untuk hilangkan sakit itu. […]

Read More 3 Cara Hilangkan Sakit Lutut

Cara Mudah Untuk Hilangkan Sakit Perut Senggugut

Cara Mudah Untuk Hilangkan Sakit Perut Senggugut | Azura Abdul

Senggugut, period pain, menstrual cramp atau nama saintifiknya dysmenorrhoea; adalah rasa sakit perut di bahagian bawah pusat atau area pelvis yang dialami ketika kedatangan haid. Sakit tu tak sama antara setiap individu. Ada juga yang tak rasa pun sakit senggugut ni. Tapi kalau dah sakit, memang sakit tahap guling-guling. Jom KakNjang kongsikan beberapa cara mudah […]

Read More Cara Mudah Untuk Hilangkan Sakit Perut Senggugut
Julai 5, 2024

Tag:,

Bijak Urus Kesakitan Untuk Penuaan Sihat Ceria

Penuaan yang sihat dan ceria bermula dengan pengurusan kesakitan yang berkesan | Azura Abdul

Sakit adalah keadaan yang sangat biasa. Kesakitan meningkat apabila seseorang itu semakin tua, dan wanita lebih cenderung mengalami kesakitan berbanding lelaki. Untuk menikmati penuaan sihat dengan ceria dan bahagia, kita perlu bijak untuk urus kesakitan yang dialami. Strategi Pengurusan Kesakitan Utama Terapi Fizikal: Penggunaan Pek Haba atau/dan Sejuk Terapi haba membantu meningkatkan aliran darah ke […]

Read More Bijak Urus Kesakitan Untuk Penuaan Sihat Ceria