Bijak Urus Kesakitan Untuk Penuaan Sihat Ceria

Penuaan yang sihat dan ceria bermula dengan pengurusan kesakitan yang berkesan | Azura Abdul

Sakit adalah keadaan yang sangat biasa. Kesakitan meningkat apabila seseorang itu semakin tua, dan wanita lebih cenderung mengalami kesakitan berbanding lelaki. Untuk menikmati penuaan sihat dengan ceria dan bahagia, kita perlu bijak untuk urus kesakitan yang dialami. Strategi Pengurusan Kesakitan Utama Terapi Fizikal: Penggunaan Pek Haba atau/dan Sejuk Terapi haba membantu meningkatkan aliran darah ke […]

Read More Bijak Urus Kesakitan Untuk Penuaan Sihat Ceria

9 Sebab Kenapa CoQ10 Penting Untuk Penuaan Sihat

Kepentingan CoQ10 untuk penuaan sihat.

Hari ini KakNjang nak kongsi dengan pembaca semua kepentingan CoQ10 untuk penuaan sihat. Kenapa CoQ10 ni perlu untuk datuk dan nenek hadapi hari tua mereka dengan lebih sihat bertenaga? KakNjang pernah kongsi sebelum ni tentang Misteri Penuaan di mana para saintis membuat keputusan bahawa penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit […]

Read More 9 Sebab Kenapa CoQ10 Penting Untuk Penuaan Sihat

3 Tips Mudah Untuk Kurangkan Sakit Belakang

3 Tips Mudah Untuk Kurangkan Rasa Sakit Belakang | Azura Abdul

Khusus untuk geng-geng seangkatan dengan KakNjang; MomPreneur DadPreneur, Suri rumah sura rumah, yang mana bekerja dari rumah. Sakit pinggang, sakit belakang memang tak boleh bawak bincang! So hari ni KakNjang nak share dengan you all semua, 3 tips mudah untuk kurangkan sakit belakang sakit bahu sakit pinggang. 1: Apply Warm Compression Apply warm compression kat […]

Read More 3 Tips Mudah Untuk Kurangkan Sakit Belakang

5 Cara Jana Pendapatan Dari Rumah

5 Cara Jana Pendapatan Dari Rumah | Azura Abdul

Ekonomi Malaysia paling teruk setakat ni. Ramai yang kehilangan punca pendapatan, not to mention mereka yang terpaksa menanggung kerugian dengan stok yang berlambak tidak habis terjual. Masing-masing perlu fikirkan bagaimana cara untuk jana pendapatan dari rumah dengan kapisiti apa saja yang mereka ada sekarang ini. Ramai yang masih ada hutang-piutang yang perlu dilunaskan. Hutang rumah, […]

Read More 5 Cara Jana Pendapatan Dari Rumah

Resepi Sambal Daging Jawa | Juadah Sedap Hari Raya

Menu Raya Resepi Sambal Daging Jawa | Azura Abdul

Bila puasa Ramadhan dah masuk ke separuh akhir, mulalah sibuk korek sana sini resepi rendang itu ini untuk juadah pagi raya nanti. Betul tak? Anak-anak KakNjang dah besar-besar, semua berada jauh di perantauan. Nak masakkan juadah hari raya untuk kawan-kawan sepejabat, kawan-kawan sekampus bila raya nanti. Sebelum puasa lagi dah dimintanya resepi sambal daging jawa […]

Read More Resepi Sambal Daging Jawa | Juadah Sedap Hari Raya

Panduan Berpuasa Untuk Warga Emas

Panduan Berpuasa Untuk Warga Emas | Azura Abdul

Semakin usia meningkat, banyak perkara yang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal semasa berpuasa di bulan Ramadhan. Selagi seseorang warga emas itu masih boleh mengekalkan berat badan, kekal aktif, serta mendapatkan nutrisi yang diperlukan tubuh, tiada apa yang perlu dirisaukan. Berikut dikongsikan panduan berpuasa untuk warga emas kekal sihat dan bertenaga semasa bulan ramadhan. Panduan berpuasa untuk […]

Read More Panduan Berpuasa Untuk Warga Emas

10 Jenis Makanan Tidak Sesuai Untuk Sahur

10 Jenis Makanan Tidak Sesuai Untuk Sahur | Azura Abdul

Ketika berpuasa di bulan Ramadhan, sahur memainkan peranan yang sangat penting dalam memberikan kita tenaga dan semangat untuk kekal berpuasa sepanjang siang hari. Namun begitu, perkara penting yang perlu kita titik beratkan ialah pemilihan makanan ketika sahur bagi memastikkan tenaga yang berterusan dan mengelakkan ketidakselesaan pada perut ketika berpuasa. Berikut KakNjang kongsikan 10 jenis makanan […]

Read More 10 Jenis Makanan Tidak Sesuai Untuk Sahur
Mac 14, 2024

Tag:, ,

5 Cadangan Menu Sahur Ringkas Sihat Berkhasiat

5 Cadangan Menu Sahur Ringkas Sihat Berkhasiat | Azura Abdul

Selamat Berpuasa buat semua Muslimin Muslimat yang membaca posting ini. Kali ini KakNjang nak kongsikan dengan anda semua 5 cadangan menu sahur ringkas sihat berkhasiat, juga sesuai untuk sarapan. Sangat mudah sehinggakan budak Darjah 6 pun boleh buat ni. Sarapan dan sahur merupakan waktu makan yang sangat penting bagi memastikan hari kita berjalan dengan lancar […]

Read More 5 Cadangan Menu Sahur Ringkas Sihat Berkhasiat

Panduan Puasa Untuk Kanak-kanak Berpuasa Kali Pertama

Panduan mendidik anak puasa kali pertama | Azura Abdul

Kanak-kanak tidak wajib untuk berpuasa di bulan Ramadhan sehinggalah mereka mencapai usia akil baligh. Namun kemeriahan bulan Ramadhan terutama ketika berbuka puasa setiap hari dan sambutan Hari Raya di penghujung Ramadhan nanti membuatkan anak-anak ingin turut serta melakukan ibadah puasa ini. Makanya, ibupapa haruslah bijak untuk menjadikan puasa ini suatu pengalaman yang menyeronokkan dan bukan […]

Read More Panduan Puasa Untuk Kanak-kanak Berpuasa Kali Pertama

Vitamin Untuk Kurangkan Keradangan Dan Sakit Sendi

vitamin untuk kurangkan sakit sendi | Azura Abdul

Dalam menuju Penuaan Sihat, perkara yang paling penting untuk kita urus ialah sakit-sakit sendi sana sini. Ya. Sakit sendi terutama sakit sendi pada lutut ni boleh diurus InSyaaAllah. Hari ini KakNjang nak kongsi sedikit bagaimana KakNjang uruskan sakit-sakit sendi, sakit lutut, sakit buku lali BangNjang dan KakNjang sendiri. Untuk luaran biasanya KakNjang lakukan tuam panas […]

Read More Vitamin Untuk Kurangkan Keradangan Dan Sakit Sendi