Kepentingan Team Building Untuk Budak Sekolah

Kepentingan Aktiviti Team Building Untuk Budak Sekolah | Azura Abdul @ EZ Excellence Ent

Jom kita bincang tentang the importance of team building in schools. Kepentingan team building (pembinaan pasukan) di sekolah, untuk budak sekolah. Budak sekolah rendah, sekolah menengah, budak U, pelajar… semuanya bermula dari sekolah rendah. Basic nya tu sepatutnya kita dah mula semai dari kecil, semasa anak-anak ni masih di peringkat sekolah rendah lagi.

Aktiviti team building di sekolah adalah untuk memastikan pelajar tidak hanya fokus pada diri mereka sendiri. Tetapi memastikan keseluruhan rakan sekelas, team sukan sekolah, sekelab mereka berfungsi dengan baik. Antara kelebihan team building di kalangan pelajar ialah: meningkatkan kemahiran dalam penyelesaian masalah, kemahiran mendengar, kemahiran dalam kepimpinan, dan pemikiran kreatif.

7 Faedah Aktiviti Team Building Di Kalangan Budak Sekolah:

Tingkatkan Kemahiran Komunikasi

Bekerjasama dalam satu pasukan yang berlainan latar belakang memerlukan mereka untuk berlatih berkomunikasi dengan cara yang berkesan. Kemahiran untuk “talk and listen” atau “cakap dan dengar” sangat penting untuk kerja berpasukan. “Cakap” belajar untuk memberi input. “Dengar” belajar untuk terima pendapat dan pandangan orang lain.

Tingkatkan Keyakinan dan Harga Diri

Pendedahan awal pelajar terhadap kemahiran “Cakap dan Dengar” akan membezakan mereka antara satu dengan yang lain, tingkatkan harga diri dan menguatkan keyakinan terhadap kebolehan diri sendiri. Bila mereka merasakan diri adalah sebahagian dari pasukan, ini akan meningkatkan lagi solidariti berpasukan dengan menyokong dan menyumbang dengan lebih bersemangat lagi.

Tingkatkan kreativiti

Apabila pelajar bermain dalam pasukan, mereka terikat dengan orang lain dan memikirkan penyelesaian yang kreatif dan luar kotak untuk menyelesaikan tugas. Selain itu, mereka selalunya lebih kreatif dalam persekitaran yang selamat dan berisiko rendah.

Tingkatkan Kemahiran Menyelesaikan Masalah

Kita perlukan insan lain untuk memudahkan dan menyelesaikan banyak masalah dalam kehidupan seharian kita. Bila ada masalah, penyelesaian perlu dicari dengan bantuan orang di sekeliling kita. Bila sejak kecil pelajar telah didedahkan dengan kemahiran “Cakap dan Dengar” dalam komunikasi yang berkesan, ini akan membantu mereka untuk berjaya menyelesaikan masalah dengan cara yang kreatif dan terbaik.

Mengurangkan Masalah Buli

Apabila pelajar tahu mereka dihargai dan dihormati oleh orang lain, mereka akan dapat mengatasi tindakan atau komen yang menyakitkan hati seorang pembuli. Menjadi sebahagian daripada pasukan yang benar-benar mengambil berat tentang ahlinya juga akan memberikan pelajar sistem sokongan yang kuat.

Ahli pasukan cenderung untuk bersatu di luar tetapan kerjasama (seperti latihan sukan dan kelab). Ini bermaksud mereka boleh menyokong satu sama lain dalam tetapan yang mencabar. Keyakinan diri daripada aktiviti berpasukan boleh memperkasakan pelajar untuk membela mangsa buli lain yang mungkin tidak mempunyai sistem sokongan yang sama.

Menyediakan Pelajar Untuk Berjaya Di Masa Hadapan

Faedah kerja berpasukan hampir selalu diterjemahkan kepada kejayaan di luar bilik darjah. Pendedahan pelajar kepada persekitaran kolaboratif pada awal pengalaman sekolah mereka memberikan peluang kepada mereka untuk lebih produktif dan ceria semasa mereka bekerja dengan orang lain dalam persekitaran berasaskan pasukan.

Membina dan Tingkatkan Kemahiran Kepimpinan

Kanak-kanak yang mempunyai bakat semula jadi untuk memimpin akan dikembangkan lagi kebolehan mereka, manakala mereka yang tidak selalu memimpin akan berpeluang untuk membina keyakinan terhadap kebolehan mereka.

Bila pelajar dapat mengukuhkan kebolehan kepimpinan semasa mereka masih muda, mereka akan lebih cenderung untuk berjaya apabila mereka meningkat dewasa nanti. Satu-satunya cara untuk pelajar mengembangkan kemahiran kepimpinan adalah dengan memimpin, dan menjadi lebih baik dalam setiap cubaan mereka memimpin.

Kemahiran ini jarang diajar kepada pelajar. Ia amat berfaedah untuk tingkatkan keyakinan mereka dalam berlatih memimpin pelajar lain semasa cabaran team building. Kami percaya, apabila pelajar dibimbing tentang cara memimpin melalui teladan, kemudian diberi peluang untuk berlatih memimpin; bila dewasa, mereka boleh memimpin orang lain untuk mencapai perkara yang lebih penting untuk kita semua.

Pelajar sekarang adalah pemimpin masa hadapan. Itu adalah fakta!

Aktiviti team building ialah cara yang hebat dan menyeronokkan untuk membina kemahiran sosial dan keyakinan diri di kalangan para pelajar kita. Kami di EZ Excellence akan sentiasa menyertakan misi kami; KE ARAH PEMBANGUNAN PEMIMPIN MASA HADAPAN, dalam pengalaman pelajar semua. Penggunaan laluan berhalangan, latihan dalam kumpulan indoor dan outdoor, aktiviti pembangunan koordinasi tangan-mata, dan misi kami menjadikan program anjuran EZ Excellence istimewa dan sangat bermanfaat untuk pelajar semua.

Organized by: EZ Excellence Enterprise

For more info, please contact:

Eddy (019-628 6767)

Azura (019-668 6767)

Program anjuran EZ Excellence akan dikendalikan bersama handler berpengalaman dari: Xthreem Patron Training Team, Usima Forest Resort dan Redtma Recreation & Sports Center.

Rujukan:
MissionGrit.com Marlborough.org

Disember 10, 2023

Tag:,

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *