Mandul Boleh Dirawat. Betulkah?

mandul boleh dirawat

Mandul boleh dirawat? Salah siapa kalau sesuatu institusi kekeluargaan itu tidak dikurniakan dengan zuriat? Isteri? Suami? Keturunan? “Aishah mandul mak!! Anak mak ini mandul!!” “Kalau bukan abang Madi yang sanggup memperisterikan Aishah siapa lagi!!” Itu antara dialog dalam siri drama popular Nur 2, yang telah melabuhkan tirainya minggu lalu. Ikuti kupasan ringkas PHM mengenai isu […]

Read More Mandul Boleh Dirawat. Betulkah?

Apa Itu Detox, KakNjang?

Apa itu detox

Detox. Apa itu detox? Selalunya bila orang sebut detox, mesti yang terlintas difikiran ialah keadaan membuang yang sangat menyiksakan, sampai ada yang letih memikirkannya. Mungkin itu maksud detox untuk anda. Tapi pada KakNjang, membuang itu hanya sebahagian dari detox. Membuang yang macam mana? Ha… itu persoalan lain pulak. Pagi ni KakNjang cuma nak kongsi sedikit […]

Read More Apa Itu Detox, KakNjang?

7 Tip Berpuasa Bagi Yang Ada Tekanan Darah Tinggi

Bagi yang ada masalah tekanan darah tinggi (hypertension), anda akan mudah rasa pening dan nak muntah, lebih-lebih lagi tatkala berpuasa. Mungkin akan mengganggu puasa anda bukan? Jangan risau. InSyaaAllah masalah itu boleh kita atasi dengan beberapa tip. Di sini KakNjang nak kongsikan 7 tip berpuasa bagi yang ada tekanan darah tinggi. Manfaat puasa bagi yang […]

Read More 7 Tip Berpuasa Bagi Yang Ada Tekanan Darah Tinggi

Mendidik Anak Untuk Puasa Buat Kali Pertama

Puasa buat kali pertama

Puasa buat kali pertama? Sangat susah pada permulaannya. Tapi perlu dididik dari awal. Adalah biasa untuk 2 hingga 3 hari pertama merupakan masa yang amat sukar bagi kanak-kanak yang cuba puasa buat kali pertama. Dari perspektif nutrisi, berikut adalah beberapa idea untuk ibu bapa bantumemudahkan perjalanan berpuasa mereka: SAHUR Berikan anak anda permulaan hari yang […]

Read More Mendidik Anak Untuk Puasa Buat Kali Pertama

Kekal Terhidrat Sepanjang Ramadan

Kekal Terhidrat Sepanjang Ramadan

Kekal terhidrat sepanjang Ramadan? Sedar tak sedar, hari ni dah masuk Sya’ban 1440. Countdown Ramadan tak sampai 30 hari je lagi dah. Pernah terfikir tak macam mana nak pastikan kita sentiasa terhidrat sepanjang berpuasa? Tapi sebelum tu; ni KakNjang nak tanya. Adik-adik, kakak-kakak, mokcik-mokcik dah habis bayar hutang puasa? Emmm… Cakap pasal puasa ni, perkara […]

Read More Kekal Terhidrat Sepanjang Ramadan

Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

Kaitan Telomere dan Penuaan Sihat dikaji dalam Kajian Telomere (The Telomere Study) – bertujuan untuk meneroka kesan pengambilan pelbagai makanan tambahan dalam jangka masa yang panjang ke atas panjang telomere. Kajian Telomere menunjukkan bahawa pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen. Elizabeth Blackburn on the […]

Read More Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

Masalah Buah Pinggang Banyak Lemak!

Masalah buah Pinggang berlemak

Masalah buah pinggang boleh timbul dari sebab yang tak terduga. Timbul juga bila keadaan dah teruk. Masalah buah pinggang berlemak pun sama. Visceral fat ialah lemak yang berada di sekeliling organ dalaman kita. Gemuk atau tidak, kehadiran lemak ini penting untuk memberi perlindungan dari hentakan luar, juga membantu organ-organ dalaman kita berada ditempatnya dengan selesa. […]

Read More Masalah Buah Pinggang Banyak Lemak!

6 Simptom Kekurangan Protein

6 Simptom Kekurangan Protein

Protein merupakan unsur utama dalam pembentukan otot, kulit, rambut, kuku, enzim dan hormon. Protein juga memainkan peranan utama dalam fungsi setiap sel dan tisu dalam badan kita. Kebanyakan makanan mengandungi protein. Jadi, sepatutnya, susah nak jumpa orang yang kekurangan protein ni. Namun begitu, tetap ada yang berisiko apabila protein yang diambil hari-hari tidak mencukupi, tidak […]

Read More 6 Simptom Kekurangan Protein

7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Perut Sihat Lebih Lama

Ramai yang hendak sihat dan mampu untuk menikmati pelbagai jenis makanan sehingga ke usia tua. Masalahnya, ramai yang tidak ambil kisah perihal kesihatan perut sedari awal usia. Akibatnya perut jadi sangat sensitif. Hatta sedikit kesilapan dalam memilih makanan akan menyebabkan perut sakit. Untuk itu, KakNjang nak berkongsi dengan anda semua – 7 tip untuk perut […]

Read More 7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Alfalfa Bantu Proses Detox Semulajadi Tubuh

Detox sempurna untuk fungsi tubuh optima

Detox merupakan fungsi semulajadi tubuh untuk menyingkir toksik dalam badan. Sedikit sebanyak, Alfalfa bantu proses detox semulajadi tubuh dengan menyerap kolesterol dan asid berlebihan dalam perut. Bernafas, berpeluh dan membuang (kecil/besar) adalah antara proses detox. Itu yang kita nampak dan perasan. Yang kita tak nampak ialah dalam tubuh kita juga ada air filter, water filter […]

Read More Alfalfa Bantu Proses Detox Semulajadi Tubuh