Lagi Iktibar Dari Musibah COVID-19 Di Malaysia

Iktibar dari musibah covid-19

Ini yang KakNjang sebut hari tu… graph exponential growth! Tetiba mencanak naik. KakNjang cuma hendak kita semua mengambil iktibar dari musibah COVID-19 yang sedang melanda Malaysia, dan dunia sekarang ini.

Kita nampak ada 2 cluster. 2 gelombang. Yang pertama tu hanya melibatkan mereka yang travel ke China, kemudian mereka yang travel ke China dan negara-negara yang ada kes COVID-19.

Reda sekejap bila 23 kes telah sembuh sepenuhnya.

Mac tiba. Hari ke hari makin bertambah kes baru COVID-19. Ini menunjukkan KKM menjalankan tugas dengan bagus menjejaki kontak terdekat.

Yang tidak bagusnya, ini menunjukkan kita rakyat jelata tidak menjalankan tugas kita dengan baik.

Quarantine. Bermaksud isolasi. Maksudnya apa? Pisahkan.

Tapi kita rakyat Malaysia ni terlebih bijak. Ignore je semua tu. Imun kuat… kebal kan…

Yang baru pulang dari luar begara, sepatutnya duduk diam-diam di rumah 14 hari seperti yang disarankan KKM. Pantau diri sendiri.

Ini tidak. Pergi ke pejabat. Akibatnya… merebak satu pejabat! Kemudian berjangkit kepada mereka yang berhubung rapat dengan pekerja pejabat berkenaan… dan begitulah seterusnya.

Ini baru cerita seorang individu dengan satu tempat kerja. Belum dikira tempat-tempat yang dilewatinya.

Orang lain… lain pula ceritanya!

Memang rumit untuk menjejaki setiap individu yang mungkin terkesan.

Apa yang kita rakyat jelata boleh buat ialah kurangkan bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain… terutamanya tempat-tempat tumpuan orang ramai.

Masa ini lah kita utilize kan apps shopping online. Kurangkan kawasan liputan gerakan kita bermaksud mengurangkan tugas jejak kontak rapat individu terkesan.

Lagi satu, KakNjang cadangkan kita semua tingkatkan imuniti diri dan keluarga dengan pengambilan #vitaminC dos tinggi dan #resveraterol. Jika terpaksa travel ke sana ke sini pun, sekurang-kurangnya kita mengurangkan risiko diri kita dari dijangkiti dan menjangkiti orang lain.

Wallahua’lam

Untuk tempahan suplemen Shaklee, anda boleh terus hubungi KakNjang secara WhatsApp di 0196686767.

Pengedar Shaklee Malaysia

Atau anda boleh layari sendiri laman web Shaklee untuk maklumat lanjut. Jika mahu, anda boleh terus daftar sebagai ahli dan terus membuat belian pada harga ahli.

Semoga perkongsian KakNjang kali ini memberi manfaat buat semua.

KakNjang Azura Abdul
Rakan Sihat Anda!
019-668 6767
AzuraAbdul.com – Penuaan Sihat Bermula Sekarang

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *