Kebaikan Minyak Borage – Ramuan Utama GLA Shaklee

kebaikan minyak borage kandungan utama gla complex shaklee

Minyak borage diekstrak dari biji bunga borage, bunga sejenis tumbuhan bernama Borago officinalis. Tinggi kandungan GLA – Gamma Linoliec Acid, omega-6. Asid lemak omega-6 mampu mengurangkan keradangan yang dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit. Jadi, apakah kebaikan minyak borage yang merupakan kandungan utama GLA Complex Shaklee?

7 Kebaikan Minyak Borage Yang Terdapat Di Dalam Suplemen GLA Complex Shaklee

1: Bersifat Anti-radang

Sejenis asid lemak polyunsaturated, GLA dalam minyak borage mempunyai kesan yang sangat positif terhadap keradangan. kesihatan secara total dan anti-penuaan. Ini termasuk arthritis, eczema dan gangguan pernafasan. Mereka yang mengambil GLA (omega-6) bersama omega-3 menunjukkan kesan yang lebih bagus.

2: Antioksida bagi melawan kanser

GLA bersifat anti-mutagenik dan mempunyai keupayaan antioksida yang mampu melewan pertumbuhan sel kanser. Dalam kajian makmal, minyak borage mampu memendekkan jangka hayat sel yang bermasalah dan memanjangkan hayat sel-sel lain yang sihat.

3: Kurangkan Simptom Arthritis

Minyak borage bertindak sebagai rawatan semulajadi untuk pesakit Rheumatoid Arthritis. Ada kajian menunjukkan bahawa pesakit meneunjukkan tanda-tanda kekurangan pada sakit sendi dan bengkak sendi dalam masa 6 minggu rawatan dengan minyak borage.

4: Lawan Eczema dan masalah kulit

Salah satu kegunaan GLA yang paling banyak kajiannya ialah dalam merawat keradangan pada kulit seperti eczema. Mereka yang mempunyai kulit bermasalah, sememangnya rendah asid lemak omega-6 (GLA). Dan kulit kita tidak boleh menghasilkan GLA. Pengambilan GLA boleh bertindak sebagai ubat untuk atasi masalah kulit tersebut.

5: Bantu Merawat Jangkitan Sistem Pernafasan

Kajian mendapati minyak borage membantu tingkatkan fungsi paru-paru, termasuklah kepada mereka yang mengalami jangkitan atau masalah pada sistem pernafasan. Pengambilan minyak borage dalam bentuk kapsul dapat membantu mempercepatkan penyembuhan yang berkaitan dengan batuk, selsema atau demam selsema.

6: Sokong Pertumbuhan dan Perkembangan Bayi

Sumber terbaik GLA ialah susu ibu. Namun pabila kita meningkat dewasa, GLA agak sukar untuk diperolehi. Sumber terbaik GLA berikutnya ialah minyak borage.

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi pramatang yang menerima suplemen GLA mempunyai kadar pertumbuhan dan perkembangan yang lebih baik.

Gabungan omega-6 dan omega-3 membantu menyokong perkembangan sistem saraf dan mengurangkan risiko yang berkaitan dengan kelahiran pramatang.

7: Bantu Cegah Pengumpulan Lemak dan Penambahan Berat Badan

Terdapat kajian yang membuktikan GLA dalam minyak borage menyebabkan lebih sedikit lemak terkumpul dalam badan berbanding minyak sayuran yang lain. Dan secara spesifiknya, GLA menyebabkan lebih banyak brown fat terkumpul berbanding white fat. Di mana brown fat terdapat lebih banyak pada mereka yang kurus, white fat lebih banyak pada mereka yang obes.

Ketahui lebih lanjut tentang lemak di sini…

Sumber dari DrAxe.com
ESP dan GLA sokong keseimbangan hormon wanita

Saranan KakNjang:

Bertukar jenama, dari jenama sekarang kepada Shaklee. GLA Complex Shaklee membekalkan 90mg GLA dan 215mg LA. Menyokong kesihatan dan kesejahteraan secara total.

GLA Complex Shaklee untuk kesejahteraan wanita di setiap peringkat umur
GLA Complex Shaklee

Semoga perkongsian KakNjang ini memberi manfaat buat anda semua.

KakNjang Azura Abdul
Rakan Sihat Anda!
AzuraAbdul.com – Penuaan Sihat Bermula Sekarang

Pengedar Shaklee Malaysia
Dapatkan GLA Complex Shaklee anda hari ini. Consultation percuma exclusive buat semua pelanggan KakNjang. WhatsApp KakNjang sekarang!
Daftar Shaklee
Untuk membeli dengan harga ahli, jom daftar sekarang. Hanya RM35 untuk yuran keahlian. Klik pada gambar di atas.
Mei 12, 2020

Tag:, ,
  • Tinggalkan Balasan

    Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *