8 Kebaikan Elderberry Untuk Sokong Penuaan Sihat

8 kebaikan elderberry dalam usaha menyokong penuaan sihat | Azura Abdul

Elderberry merupakan antara super food kegemaran ramai. Berwarna ungu gelap, memiliki kandungan antioksida yang tinggi dikenali sebagai antosianin / anthocyanins. Elderberry Eropah atau Elderberry hitam atau nama saintifiknya Sambucus Nigra merupakan species yang biasa digunakan dalam penghasilan suplemen. Terkenal dalam perubatan traditional orang Eropah, beri tua ini memiliki banyak kebaikan terhadap tubuh manusia. Di sini KakNjang kongsikan 8 kebaikan Elderberry dalam menyokong Penuaan Sihat.

Kebaikan Antosianin Dalam Elderberry Menyokong Misi Penuaan Sihat

Kandungan antosianin yang tinggi dalam elderberry menjadikan super food tersebut memiliki banyak faedah kesihatan kepada tubuh kita. Berfungsi sebagai antioksidan, antosianin bertindak menyingkirkan radikal bebas yang merosakkan sel pada tahap DNA. Bersifat antivirus, antosianin dapat mencegah atau mengurangkan keparahan jangkitan biasa. Elderberry juga bersifat anti-radang yang dapat mengurangkan bengkak dan kesakitan dengan meredakan tindak balas imun badan. Berikut antara kebaikan elerberry kepada kesihatan:

Mengurangkan Tempoh Demam dan Selsema

kebaikan elderberry baik untuk rawat demam dan selsema dalam penuaan sihat

Elderberry merupakan penggalak sistem imun yang sangat baik. Buah beri tua ini mengandungi sebatian kimia antosianin yang diketahui mempunyai kesan imunostimulan. Adakah elderberry baik untuk demam selsema? Kajian menunjukkan bahawa ekstrak elderberry adalah rawatan yang selamat, cekap dan menjimatkan untuk gejala demam dan selsema.

Kajian 2016 yang diterbitkan dalam Nutrients menunjukkan bahawa suplemen elderberry dapat mengurangkan tempoh dan gejala demam selesema pada pelancong udara. Pelancong yang menggunakan ramuan ini dari 10 hari sebelum melakukan perjalanan sehingga 4-5 hari setelah tiba di luar negara mengalami tempoh demam selang dua hari lebih pendek dan juga pengurangan gejala selsema yang ketara.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak beri tua ini sangat berkesan dalam mengurangkan gejala seperti selsema. Secara khusus, flavonoid dalam ekstrak elderberry mengikat virus influenza manusia H1N1 serta virus influenza burung H5N1.

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Perubatan Antarabangsa menunjukkan bahawa apabila ekstrak elderberry digunakan dalam tempoh 48 jam pertama dari permulaan gejala demam selsema, ini akan memendekkan tempoh gejala selsema 4 hari.

Untuk penuaan sihat, tempoh demam selsema yang lebih pendek sangat-sangat diingini!

Meningkatkan Kesihatan Sendi

Kebaikan elderberry melegakan sakit sendi dalam penuaan sihat

Sakit sendi biasanya datang di usia tua. Namun sekarang ni, yang muda belia pun sudah ada yang mengadu sakit sendi sana sini…

Elderberry telah lama digunakan sebagai rawatan untuk melegakan sakit-sakit sendi. Dan sekarang ianya dilihat sebagai ikhtiar untuk mencegah sakit sendi.

Mempunyai nilai antosianin yang tinggi, bersifat antioksida dan anti-radang, elderberry dapat melegakan keradangan dan jangkitan yang terdapat pada sendi-sendi seseorang. Sekaligus dapat mengurangkan kesakitan pada sendi.

Untuk penuaan sihat, kesihatan sendi sangat penting. Sendi yang sihat dan tak sakit, itu matlamat kita!

Melegakan Sembelit

kebaikan elderberry bagus untuk melegakan sembelit dalam penuaan sihat

Elderberry juga boleh membantu menyelesaikan masalah sembelit. Kajian secara rawak di Brazil mendapati terdapat sejenis ubat yang membantu atasi sembelit. Hasil kajian menunjukkan bahawa ubat yang mengandungi beri tua ini adalah julap semulajadi yang berkesan untuk rawatan sembelit. Malangnya, pada masa ini tidak ada kajian yang membuktikan bahawa elderberry itu sendiri menghilangkan sembelit, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan.

Masalah sembelit dikalangan warga tua mengundang banyak ketidakselesaan.

Sebagai Diuretik / Melawaskan Kencing Secara Semulajadi

kebaikan Elderberry membantu melawaskan kencing secara semulajadi dalam penuaan sihat

Beri tua ni terbukti dapat mendorong buang air kecil dan buang air besar. Kajian menunjukkan bahawa elderberry atau Sambucus Nigra ini mempunyai kesan diuretik semula jadi. Diuretik adalah bahan yang mendorong pengeluaran air kencing. Doktor akan beri ubat diuretik apabila badan menahan terlalu banyak cecair, yang merupakan masalah biasa pada orang dewasa yang lebih tua.

Kawal Paras Gula Dalam Darah

Bunga dan buah elderberry telah lama digunakan untuk merawat diabetes secara tradisi. Penyelidikan telah mengesahkan bahawa ekstrak elderflower merangsang metabolisme glukosa dan rembesan insulin, menurunkan paras gula dalam darah. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition menilai tindakan elderberry hitam seperti insulin dan pelepasan insulin secara in vitro. Kajian itu mendapati bahawa ekstrak buah beri yang lebih tua meningkatkan pengangkutan glukosa, oksidasi glukosa dan glikogenesis dengan ketara tanpa tambahan insulin.

Apa itu glikogenesis, dan mengapa itu penting? Glikogenesis adalah proses di mana lebihan gula dikeluarkan dari aliran darah dan masuk ke otot dan hati, yang membantu mengekalkan gula darah normal.

Dan kajian keatas haiwan 2017 yang diterbitkan dalam International Journal of Molecular Sciences menunjukkan bahawa elderberi dapat berfungsi sebagai sumber potensi sebatian bioaktif untuk formulasi yang digunakan untuk pengurusan diabetes. Para penyelidik mendapati bahawa kedua-dua ekstrak lipofilik dan polar elderberry menurunkan ketahanan insulin pada tikus wistar dengan diabetes jenis 2.

Tingkatkan Kesihatan Jantung

khasiat elderberry untuk jantung sihat dalam penuaan sihat

Walaupun kajian di bidang ini telah menemui hasil yang bercampur-campur, ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa ekstrak elderberry dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Kajian keatas tikus yang ada kolesterol tinggi dan dan disfungsi kolesterol HDL diberi ekstrak elderberry hitam kaya antosianin, mereka mengalami penurunan kadar kolesterol hepatik dengan peningkatan fungsi HDL. Ini mungkin disebabkan oleh adanya antosianin, yang merupakan polifenol yang terdapat di dalam elderberry yang telah menunjukkan aktiviti antioksidan dan anti-radang.

Kajian lain mendapati bahawa ekstrak elderberry mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap tekanan darah tinggi. Apabila polifenol yang diekstrak dari tanaman elderberry diberikan kepada tikus dengan hipertensi, dalam kombinasi dengan perencat renin, tekanan arteri berkurangan. Para penyelidik mencadangkan bahawa menggunakan polifenol, seperti yang terdapat di dalam elderberry, untuk menurunkan tekanan darah juga dapat membantu mengurangkan kesan sampingan agen antihipertensi dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Kebaikan elderberry untuk kawal paras kolesterol sihat dan menurunkan tekanan darah sangat penting dalam misi penuaan sihat kita!

Menggalakkan Kulit Lebih Sihat

kebaikan elderberry untuk kulit penting dalam penuaan sihat

Elderberry telah memasuki produk kosmetik dengan alasan yang baik. Bioflavonoid dan antioksidan, bersama dengan kandungan vitamin A yang tinggi, menjadikan elderberry baik untuk kesihatan kulit. Para penyelidik berpendapat bahawa sebatian yang terdapat di elderberry dapat memberi rangsangan semulajadi pada kulit.

Sebatian yang terdapat di dalam elderberry, yang disebut antosianin, terbukti mempunyai sifat antiradang dan antioksidan. Para penyelidik mendapati bahawa sebatian ini dapat memperbaiki struktur dan keadaan kulit.

Kulit yang sihat penting untuk penuaan sihat. Bukan sahaja untuk tampil menarik di lewat usia, tapi kulit yang sihat menjadi pelindung utama dari jangkitan kuman. Dapatkan kebaikan elderberry untuk tujuan penuaan sihat!

Kesihatan Mata Yang Lebih Baik

Kebaikan Elderberry untuk kesihatan mata dalam penuaan sihat

Dengan peningkatan teknologi hari ini dan ketagihan kita pada semua jenis skrin, dari TV ke telefon, tablet, dan komputer – sukar untuk memastikan visi kita 100% sempurna. Penglihatan yang buruk bukan hanya kerana terlalu banyak masa menghadap skrin. Ia juga boleh jadi sebab genetik. Tiada siapa yang inginkan penglihatan mata mereka terjejas, namun ini bukan sesuatu yang boleh kita elak sama sekali. Berita baiknya adalah bahawa menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO, 80% gangguan penglihatan yang bukan disebabkan oleh faktor genetik ini dapat disembuhkan atau dapat dicegah dengan pengambilan vitamin tertentu seperti vitamin A dan B6.

Elderberry mengandungi vitamin A dan B6, keduanya sangat membantu dalam penjagaan kesihatan mata dan mencegah gangguan penglihatan termasuk glaukoma dan degenerasi makula. Ini memastikan penglihatan yang lebih jelas dan tahan lebih lama.

Penuaan sihat? Tentulah mata termasuk juga!

Produk Shaklee Yang Menggunakan Elderberry sebagai antara ramuan utamanya:

Nama lain bagi Elderberry:

Arbre de Judas, Baccae, Baises de Sureau, Black-Berried Alder, Black Elder, Black Elderberry, Boor Tree, Bountry, Elder, Common Elder. Elder Berry, Elderberries, Elderberry Fruit, Ellanwood, Ellhorn, European Alder, European Black Elder, European Black Elderberry, European Elderberry, European Elder Fruit, European Elderberry, Fruit de Sureau, Grand Sureau, Hautbois, Holunderbeeren, Sabugeuiro-negro, Sambequier, Sambu, Sambuc, Sambuci Sambucus, Sambucus nigra, Sambugo, Sauco, Saúco Europeo, Schwarzer Holunder, Seuillet, Seuillon, Sureau, Sureau Européen, Sureau Noir, Sus, Suseau, Sussier.

Rujukan:

  • Tinggalkan Balasan

    Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *