Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!
November 3, 2018

Tag:

23 Sebab Kenapa Kolagen Penting Untuk Penuaan Yang Sihat

Kolagen untuk Penuaan Sihat

Kolagen penting untuk penuaan yang sihat. Kolagen merupakan protein paling banyak terdapat dalam tubuh kita. Terdapat dalam tulang, otot, sendi, kulit, tendon… pendek kata ianya struktur penting yang memegang dan menguatkan setiap organ luaran dan dalaman kita. Paling mudah kaknjang nak describe kolagen ni… human-body-glue! Rasanya kaknjang tak perlu hurai panjang lagi kan? Lagi menua; […]

Read More 23 Sebab Kenapa Kolagen Penting Untuk Penuaan Yang Sihat

Sakit Lutut: Penyakit Yang Sering Bertandang Di Usia Tua

Sakit Lutut Di Usia Tua

Sakit lutut merupakan antara penyakit yang sering bertandang tatkala usia semakin meningkat. Bagi mereka yang telah pun mencapai usia 60-65 tahun ke atas, sakit lutut adalah perkara biasa. Namun begitu, pada zaman sekarang ini, pada usia seawal 30an-40an pun sudah ada yang mula mengadu sakit lutut. Kenapa? Sebab utama kepada masalah sakit lutut ialah rawan […]

Read More Sakit Lutut: Penyakit Yang Sering Bertandang Di Usia Tua

Misteri Penuaan

Misteri Penuaan Penuaan merupakan proses semulajadi yang kompleks, melibatkan molekul, sel, organ dan fungsi tubuh.  Semakin usia meningkat, lebih banyak lemak terkumpul di saluran darah dan akhirnya hilang kekenyalan sekaligus mengakibatkan arteriosklerosis atau pengerasan arteri.  Enzim-enzim penghadaman yang dihasilkan turut menurun, lantas kurang berupaya untuk menyerap zat makanan dan sistem pernafasan juga menurun secara progresif […]

Read More Misteri Penuaan