Pengenalan KakNjang | Penuaan Sihat bermula Sekarang – YouTube

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang mengenali diri KakNjang; juga yang tidak. Sedikit perkongsian di YouTube mengenai Penuaan Sihat Bermula Sekarang. Ini pengenalan untuk Penuaan Sihat By KakNjang. Penuaan Sihat ni milik semua. Bukan untuk orang tua atau merka yang dah sakit itu ini mengalahkan orang tua. Tetapi Penuaan Sihat ni milik kita semua […]

Read More Pengenalan KakNjang | Penuaan Sihat bermula Sekarang – YouTube

Mulakan Tahun Baru 2019 Lebih Sihat Dengan ESP!

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. 2018 bakal melabuhkan tirai, 2019 bakal membuka lembaran baru buat semua. Azam tahun 2018? Jangan pening-pening. Stress nanti. Tak sempat dilunaskan semuanya, teruskan usaha lagi. Bagi KakNjang, fokus tetap sama. Penuaan Sihat! Mungkin sebelum-sebelum ini fokus KakNjang lebih kepada diri sendiri dan keluarga terdekat. Tahun 2019 ini KakNjang berhasrat […]

Read More Mulakan Tahun Baru 2019 Lebih Sihat Dengan ESP!

Offer Shaklee 11.11.2018 – Promosi Sehari!

Offer Shaklee 11.11.2018 hanya untuk stu hari sahaja! Berita Sale 11.11 Shaklee Satu hari shj 11 Nov 2018 Beli Combo berikut untuk dapat 11% diskaun! 👇 Energy Booster 2 x CoqTrol = RM 264.78 Jimat rm32.70   👇 Tingkatkan kesihatan mata 2 x Carotomax = rm 137.95 Jimat rm17.05     👇 Untuk kesuburan wanita 2 […]

Read More Offer Shaklee 11.11.2018 – Promosi Sehari!
November 10, 2018

Tag:, ,

Kepentingan Omega 3 Untuk Kesihatan Sendi Warga Tua

Antara kepentingan Omega 3 yang utama bagi warga tua ialah untuk kesihatan sendi. Sendi adalah sambungan antara dua tulang yang membolehkan kita memusingkan kepala, membengkokkan siku, menggerakkan pinggul, berjalan, melompat dan melakukan perkara lain yang ingin dilakukan. Bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, terdapat sedikit kesakitan dan keperitan yang mungkin boleh menjejaskan kehidupan dan menyebabkan aktiviti harian tidak selesa. Berikut adalah manfaat […]

Read More Kepentingan Omega 3 Untuk Kesihatan Sendi Warga Tua

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Set Tenaga Untuk Kehidupan – Double Vivix Shaklee!

Tenaga untuk kehidupan

Set Tenaga Untuk Kehidupan Energy For Life Set Kod Produk: 00P298 Kini semua orang boleh menjalani kehidupan yang sihat, cergas dan bertenaga. Nutrisi untuk kehidupan yang lebih ceria, sentiasa bertenaga sepanjang hari, tanpa mengira usia. Rasa lebih muda, sihat, penuh bertenaga dan cergas! Set Tenaga Untuk Kehidupan ini terdiri daripada: 2 botol Vivix 2 keping […]

Read More Set Tenaga Untuk Kehidupan – Double Vivix Shaklee!

Cara Mengatasi Masalah Pengecutan Otot Warga Tua

Cara Atasi Masalah Pengecutan Otot

Cara mengatasi masalah pengecutan otot di kalangan warga tua melibatkan perubahan gaya hidup yang lebih sihat. Tumpuan diberikan kepada 3 langkah berikut: 1 – Bersenam Bila kita bercakap tentang otot, ada pepatah menyatakan: Use it or lose it! Ini adalah sangat benar kerana otot perlu digerakkan dan digunakan bagi memastikan ia sentiasa kuat dan berfungsi dengan […]

Read More Cara Mengatasi Masalah Pengecutan Otot Warga Tua

Punca Pengecutan Otot Warga Tua (Sarcopenia)

Sarcopenia ialah pengecutan otot yang berlaku secara semulajadi kerana proses penuaan. Fenomena ini menyebabkan seseorang itu hilang kekuatan (tidak mampu bangun), keseimbangan (senang jatuh) dan menjejaskan kualiti hidup. Dalam kata lain, sarcopenia ini akan menjejaskan kebolehan warga tua melakukan aktiviti harian mereka seperti naik turun tangga, mengangkat barang, memakai atau menanggalkan baju, malah ada yang […]

Read More Punca Pengecutan Otot Warga Tua (Sarcopenia)

Sarcopenic Obesity – Masalah Kegemukan Warga Tua

Sarcopenic Obesity atau obesiti sarcopenic. Pusing lah kot mana pun, sama juga hasil kejadiannya. Apa maksudnya tu? Gemuk yang macam mana pulak tu? Fenomena ini adalah gabungan dua perkara tersebut: Sarcopenia + Obesity = Sarcopenic Obesity. Obes ramai sudah tahu. Berat badan berlebihan. Lemak berlebihan. Masalah kegemukan. Sarcopenia pula ialah pengecutan otot rangka, kemerosotan kekuatan […]

Read More Sarcopenic Obesity – Masalah Kegemukan Warga Tua

Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!

Gemuk ketika kanak-kanak

KakNjang terbaca artikel Obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia membimbangkan pagi tadi. Sedih bila berulang kali berita yang hampir sama timbul. Malaysia mengungguli carta penduduk obesiti paling tinggi dan kali ni difokuskan kepada kanak-kanak dan remaja. Penyumbang utama kepada fenomena gemuk ketika kanak-kanak ini dicatatkan sebagai: Pemakanan yang tidak seimbang. Kurang aktiviti fizikal. Budaya. Gemuk ketika […]

Read More Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!