Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Bila kita cerita bab sakit lutut dan sakit sendi, jangan sekadar melihat pada sendi-sendi itu sahaja. Sebenarnya ia melibatkan kesihatan tubuh kita secara menyeluruh, terutamanya berat badan kita. KakNjang pernah sentuh bab ini dahulu, boleh baca di sini… Tapi hari ini KakNjang nak sentuh tentang pemakanan tambahan yang mampu untuk bantu kita hilangkan sakit lutut […]

Read More Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Hari ni Mr WebMd bincang pasal See The Ways Smoking Ages You! Tapi KakNjang paling berminat dengan perbincangan tentang merokok tingkatkan risiko osteoporosis. Banyak lah points yang dia bagi. Bab kulit nampak lebih tua, menopause cepat, kanser itu ini, jantung, katarak, kesuburan, prestasi atlit bagai… panjang lah. Tapi yang KakNjang nak share dengan you all […]

Read More Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Dapat e-mail dari Mr WebMD pagi ni… bincang pasal “How NOT to get Osteoporosis”. Berkisar tentang penjagaan kesihatan tulang kita. Panjang lebau ceriteranya… the food, the lifestyle, faktor luar kawalan kita, faktor yg kita boleh kawal… banyak info dapat. Osteoporosis ni adalah sebahagian daripada proses penuaan; seiring dengan menopause dan andropause. Tak dapat tidak kita […]

Read More Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Menyusu

Kepentingan kalsium untuk ibu menyusu dan bayi yang disusuinya sangat banyak. Nak sebut semua memang tak muat dalam satu entry ni. Jadi KakNjang nak bebel pasal kalsium-magnesium untuk ibu-ibu yang sedang menyusukan bayinya. Bagaimana pentingnya kalsium-magnesium untuk kita yang dah dewasa dan matang, begitu jugalah kepentingan kalsium untuk bayi. Pembentukan tulang yang kuat Membina otot […]

Read More Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Menyusu

Ostematrix Shaklee – Untuk Kesihatan Tulang

Ostematrix Bukan sekadar kalsium untuk tulang sihat.

Hargai Tulang Anda dengan Nutrien Pembina-Tulang Ostematrix Shaklee Kod Produk: 10128 (120 caplets) Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembina tulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa. Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. […]

Read More Ostematrix Shaklee – Untuk Kesihatan Tulang

Osteoporosis – natijah kurang kalsium!

Kesan kekurangan kalsium yang paling menakutkan – OSTEOPOROSIS! Kenapa kaknjang kata kesan kekurangan kalsium ni paling menakutkan? Sebab kita tak boleh rasa bone mass loss ni.. bila masa dia kurang pun tak tau. Tup-tup tulang semua dah rapuh…dah sakit-sakit sana sini… Bila kita tak jaga keperluan kalsium terutama untuk tulang, ni lah natijahnya – osteoporosis. Kesan kekurangan […]

Read More Osteoporosis – natijah kurang kalsium!

Bone Mass vs Age – All must know!

Refer to this graph… ini yang kaknjang dok cerita tadi tu…. Bone Mass (Ketumpatan Tulang) VS Age (Umur) Dari seawal usia dilahirkan hingga 20 tahun – setiap tahun kita akan meninggi dan membesar dan tulang kita semakin tumpat. Dan kita perlukan kalsium untuk semua itu. Di usia 20 – 30 tahun, puncak ketumpatan tulang kita […]

Read More Bone Mass vs Age – All must know!

Kalsium – keperluan harian!

Tubuh kita perlukan kalsium pada setiap peringkat umur… Pada peringkat awal di usia muda, kita perlukan kalsium untuk proses tumbesaran. Kena top up kalsium! Di usia 20-30 tumbesaran dah maximum dan tubuh tidak lagi menyimpan kalsium. Kena top up kalsium!    Melangkah 30-40an, kalsium mula berkurangan akibat wear and torn. Kena top up kalsium!  Melangkah ke 50 ke […]

Read More Kalsium – keperluan harian!
Ogos 5, 2016