Osteoporosis – natijah kurang kalsium!

Kesan kekurangan kalsium yang paling menakutkan – OSTEOPOROSIS!

Kenapa kaknjang kata kesan kekurangan kalsium ni paling menakutkan?

Sebab kita tak boleh rasa bone mass loss ni.. bila masa dia kurang pun tak tau. Tup-tup tulang semua dah rapuh…dah sakit-sakit sana sini…

Bila kita tak jaga keperluan kalsium terutama untuk tulang, ni lah natijahnya – osteoporosis. Kesan kekurangan kalsium!
Osteoporosis – bilamana tulang kita punyai ketumpatan yang sangat rendah. Tengok kat rajah tu…. sebelah kanan macam banyak lopong. Itu tulang yg osteoporosis.
Whereby yang kat sebelah kiri tu nampak solid je struktur tulang tu. Ini contoh tulang yang sihat dan tumpat di mana kalsiumnya cukup tersusun cantik.
Bagi yang punya struktur tulang seperti kat sebelah kanan tu… risiko untuk tulang patah sangat tinggi terutama bila eksiden atau terjatuh.
Selalu kita dengar kan… jatuh kat toilet je pun tapi tulang pinggul patah. Ini mungkin sebabnya.
Tulang patah tu dah satu hal, tapi yang lebih kita takuti ialah infection di sekitar tulang yang patah tu…nanah ke jangkitan kuman ke apa ke..
Faktor penyebab osteoporosis?
– Faktor usia
– Pemakanan – tak cukup kalsium
– Tak cukup aktif, tak bersenam
– Gaya hidup – contoh merokok. Chemical dalam rokok tu boleh menghalang serapan kalsium.
Inilah silent thief kita…loss of bone mass ni tak de symptom until it’s too late.
So nya… jagalah kesihatan tulang kita dari sekarang. It’s never too late for that.
Jom topup kalsium dengan Ostematrix Shaklee la la ni jugak!!!

 

Angkat tepon tu call kaknjang sekarang.

 

 

Azura Abdul
0196686767
MomIsHome

 

Total Page Visits: 475 - Today Page Visits: 1

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *