Sahur Lebih Ringkas Dan Mudah Dengan ESP Dan Kurma Tanpa Biji

Sahur lebih ringkas dengan ESP dan Kurma

Setiap tahun, dilema yang sama tetap akan datang bila Ramadan tiba. Nak sahur apa? Sekarang pula sedang dalam Perintah Kawalan Pergerakan COVID-19. Kalau dulu boleh simpan lebihan makanan berbuka (kalau ada lebihannya lah!!!) yang kita beli di Bazar Ramadan untuk sahur, sekarang Bazar Ramadan tak de. Masaklah kau nak…! Jadi untuk mengurangkan kemasakan itu, KakNjang […]

Read More Sahur Lebih Ringkas Dan Mudah Dengan ESP Dan Kurma Tanpa Biji

Makanan Untuk Tingkatkan Imun Ketika PKP COVID-19

makanan untuk tingkatkan sistem imun tubuh

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan PKP COVID-19 seperti sekarang, perkara paling penting ialah untuk kita setiap rakyat Malaysia kekal sihat. Tingkatkan sistem imun tubuh dengan makanan yang betul. Namun, dengan sumber makanan yang agak terhad di kedai, belajarlah untuk hidup dengan apa yang ada di sekitar kita. Berikut KakNjang senaraikan makanan yang bagaimana boleh membantu untuk […]

Read More Makanan Untuk Tingkatkan Imun Ketika PKP COVID-19

11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Turunkan paras gula dalam dara cara semulajadi

Cara terbaik untuk turunkan paras gula dalam darah dengan cepat secara semulajadi adalah dengan mencegah ‘sugar spike’ dari berlaku. Hentikan pengambilan gula putih dan karbo ringkas (tepung putih – kuih muih, nasi, roti putih) yang membebaskan gula ke dalam darah dengan cepat. Gantikan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran (juga merupakan sumber gula dan karbohidrat kepada tubuh). […]

Read More 11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Bila Ada Kencing Manis, Jaga Gula Dan Karbohidrat!

Bila ada kencing manis; jaga gula, jaga karbo.

Kencing manis merupakan antara penyakit yang sering bertandang tika usia semakin meningkat. Apa yang biasa kita lakukan bila kita mendapati bahawa kita ada penyakit kencing manis? Dalam menuju Penuaan Sihat banyak perkara yang kita tak boleh ambil ringan. Lebih-lebih lagi soal makan. Semakin kita berusia, metabolisma kita semakin menurun, mungkin juga lebih awal dari usia […]

Read More Bila Ada Kencing Manis, Jaga Gula Dan Karbohidrat!

Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Protein sangat penting dalam menuju penuaan sihat bagi memastikan otot kita sentiasa sihat. Semakin kita berusia, kita perlu lebih peka dengan kualiti dan kuantiti pemakanan kita. Kita perlu pastikan setiap kalori yang kita ambil menyumbang kepada kualiti nutrisi yang terbaik. Antara makronutrien penting yang kita selalu ambil mudah ialah protein. Protein penting buat semua tanpa […]

Read More Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Makanan Indeks Glisemik (GI) Rendah Baik Untuk Kesihatan

Rendah GI baik untuk kesihatan

Bagi yang ada masalah metabolik, atau penyakit terutamanya kencing manis, anda perlu tahu tentang Indeks Glisemik (GI – Glycemic Index) ni sebab lebih rendah GI, lebih baik untuk kesihatan. Walau kita dalam keadaan sihat sekarang, namun semakin kita berusia, masalah berkaitan metabolik tetap akan timbul. Oleh itu kita perlu cakna dengan maklumat berkenaan GI. Berikut […]

Read More Makanan Indeks Glisemik (GI) Rendah Baik Untuk Kesihatan

Cara Minum ESP Shaklee Supaya Sedap

Siapa Kata ESP Shaklee tak Sedap?

ESP Shaklee tak sedap? KakNjang tak tau lah you all ambil ESP macam mana tapi KakNjang rasa ok je. Mungkin cara minum ESP itu yang membuatkan anda rasa ESP Shaklee ni tak sedap. Jadi, di sini KakNjang kongsikan beberapa resepi ESP yang bakal membuatkan anda semua terus jatuh cinta dengan ESP selepas membuatnya! Apakah Kelebihan […]

Read More Cara Minum ESP Shaklee Supaya Sedap

Penuaan Sihat Bermula Dengan Detox!

Perkara paling penting bagi KakNjang ialah Penuaan Sihat. Dan fokus KakNjang adalah untuk itu. Jika anda belum baca tentang kenapa KakNjang pilih penuaan sihat, boleh baca di sini. Untuk mencapai penuaan sihat, perkara utama yang perlu kita jaga seharusnya bermula dari perut dengan proses detox yang berkesan. Apa Itu Detox? Detox merupakan proses semulajadi tubuh […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Dengan Detox!

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Bila kita cerita bab sakit lutut dan sakit sendi, jangan sekadar melihat pada sendi-sendi itu sahaja. Sebenarnya ia melibatkan kesihatan tubuh kita secara menyeluruh, terutamanya berat badan kita. KakNjang pernah sentuh bab ini dahulu, boleh baca di sini… Tapi hari ini KakNjang nak sentuh tentang pemakanan tambahan yang mampu untuk bantu kita hilangkan sakit lutut […]

Read More Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Jadikan hidangan biasa lebih sihat

Hari ini KakNjang hendak kongsikan dengan anda semua bagaimana cara untuk kita jadikan hidangan yang biasa kita sajikan setiap hari lebih sihat dari biasa. Tapi sebelum itu, mari kita fahami terlebih dahulu beberapa perkara. Dalam penuaan sihat, perkara yang paling penting ialah pemakanan. Dalam pemakanan sihat pula, kita perlu gabungkan 3 teknik berikut: ● Pinggan […]

Read More Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa