Kepentingan Vitamin C Untuk Kesihatan Warga Emas

Kepentingan Vitamin C untuk Kesihatan Warga Tua

Dalam hal penjagaan warga emas, pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi adalah sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan hidup mereka. Kekurangan vitamin di kalangan warga emas boleh berlaku atas banyak sebab termasuklah: Satu-satu vitamin yang sangat penting dan banyak faedah untuk kesihatan dan kesejahteraan hidup warga tua ialah Vitamin C. Dos yang dicadangkan ialah 75-90mg. […]

Read More Kepentingan Vitamin C Untuk Kesihatan Warga Emas

Makanan Yang Mengandungi Vitamin C Paling Tinggi

Makanan yang mengandungi vitamin c paling tinggi

Vitamin C atau juga dikenali sebagai ascorbic acid, merupakan vitamin yang larut dalam air. Ia bertindak sebagai antioksida yang juga mengekalkan kesihatan setiap tisu dalam badan. Kandungan Vitamin C paling tinggi terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Kekurangan Vitamin C dalam badan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Antara simptomnya termasuk badan mudah lebam, gusi berdarah, […]

Read More Makanan Yang Mengandungi Vitamin C Paling Tinggi

Kepentingan Omega 3 Untuk Ibu Menyusu

Kepetingan Omega 3 untuk ibu menyusu | Azura Abdul

Kepentingan Omega 3 untuk ibu menyusu dan bayi yang disusuinya tidak perlu disangkal sebenarnya. Dan sebenarnya, omega 3 ni perlu diambil oleh si ibu tadi ketika sedang hamil lagi. Sebelum KakNjang membebel panjang, ni KakNjang nak share satu video pendek. Soalan ditanya kepada seorang pediatrik di Staten Island University Hospital, ambil Omega 3 masa mengandung […]

Read More Kepentingan Omega 3 Untuk Ibu Menyusu

Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Jadikan hidangan biasa lebih sihat

Hari ini KakNjang hendak kongsikan dengan anda semua bagaimana cara untuk kita jadikan hidangan yang biasa kita sajikan setiap hari lebih sihat dari biasa. Tapi sebelum itu, mari kita fahami terlebih dahulu beberapa perkara. Dalam penuaan sihat, perkara yang paling penting ialah pemakanan. Dalam pemakanan sihat pula, kita perlu gabungkan 3 teknik berikut: ● Pinggan […]

Read More Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Turunkan paras gula dalam dara cara semulajadi

Cara terbaik untuk turunkan paras gula dalam darah dengan cepat secara semulajadi adalah dengan mencegah ‘sugar spike’ dari berlaku. Hentikan pengambilan gula putih dan karbo ringkas (tepung putih – kuih muih, nasi, roti putih) yang membebaskan gula ke dalam darah dengan cepat. Gantikan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran (juga merupakan sumber gula dan karbohidrat kepada tubuh). […]

Read More 11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Apa Itu Bantut?

Kita selalu nampak ada budak sekolah yang tinggi, tidak kurang juga yang rendah, malah terlalu pendek berbanding rakan sebayanya. Ini dipanggil bantut. Ramai yang bertanya bantut itu apa? Secara kasarnya, bantut itu ialah apa yang kita nampak di mana kanak-kanak berketinggian agak kurang berbanding rakan sebaya yang lain. Jadi, apa itu bantut? Jika mengikut Wikipedia, […]

Read More Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Protein sangat penting dalam menuju penuaan sihat bagi memastikan otot kita sentiasa sihat. Semakin kita berusia, kita perlu lebih peka dengan kualiti dan kuantiti pemakanan kita. Kita perlu pastikan setiap kalori yang kita ambil menyumbang kepada kualiti nutrisi yang terbaik. Antara makronutrien penting yang kita selalu ambil mudah ialah protein. Protein penting buat semua tanpa […]

Read More Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Mulakan Hari Anda Dengan Buah dan Sayur | Azura Abdul

Ramai rakyat Malaysia ak makan sayur dan buah yang cukup | Azura Abdul

Setiap hari, mulakan hari anda dengan buah dan sayur segar. Kenapa? Assalamualaikum dan salam sejahtera semua πŸ™‹πŸ»β€β™€οΈ rise and shine🌻🌻🌻 cuaca sangat baik di Melaka pagi ini. Alhamdulillah… Tempat you all mcm mana? Sarapan apa tu? Kena sarapan, jangan skip hidangan terpenting hari anda. Nak tau kenapa, kena baca sini… Apa pun menu anda pagi […]

Read More Mulakan Hari Anda Dengan Buah dan Sayur | Azura Abdul

Suplemen Pelengkap Nutrisi, Bukan Sumber Utama Nutrisi!

Suplemen sebagai pelengkap nutrisi, bukan sebagai sumber utama nutrisi!

Dalam masyarakat kita hari ini, ramai yang bergantung kepada suplemen sebagai sumber nutrisi kepada pemakanan yang tidak sihat. Kita sepatutnya mengamalkan gaya hidup yang sihat, diet sihat yang lengkap dan seimbang supaya pengambilan suplemen hanyalah sebagai pelengkap kepada jurang nutrisi yang wujud. Bukan sebagai sumber utama nutrisi tersebut. Seperkara lagi, walau kita tahu kepentingan dan […]

Read More Suplemen Pelengkap Nutrisi, Bukan Sumber Utama Nutrisi!

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pisang?

Apa yang anda perlu tahu tentang pisang?

Ada banyak pendapat tentang pisang. Ada yang kata pisang menggemukkan. Ada juga yang kata pisang boleh menyebabkan sugar spike. Namun ramai juga yang memihak kepada kebaikan pisang yang tak tersenarai itu. Anda rasa apa yang perlu kita tahu tentang pisang? Apa Ada Dalam Pisang Yang Anda Perlu Tahu? Berikut adalah kandungan nutrisi dalam sebiji pisang […]

Read More Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pisang?