Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Apa Itu Bantut?

Kita selalu nampak ada budak sekolah yang tinggi, tidak kurang juga yang rendah, malah terlalu pendek berbanding rakan sebayanya. Ini dipanggil bantut. Ramai yang bertanya bantut itu apa? Secara kasarnya, bantut itu ialah apa yang kita nampak di mana kanak-kanak berketinggian agak kurang berbanding rakan sebaya yang lain. Jadi, apa itu bantut? Jika mengikut Wikipedia, […]

Read More Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Bantut menunjukkan pertumbuhan status pertumbuhan anak

Bantut atau stunting adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan status pertumbuhan anak yang kurang baik. Apakah faktor yang menyebabkan bantut terjadi? Apakah kesan bantut kepada kehidupan si anak bila mereka meningkat remaja, dewasa dan tua nanti? Ada kanak-kanak yang kadar tumbesarannya agak perlahan berbanding rakan sebayanya mahupun sepupu sepapatnya yang lain. Nak tarik sekarang bagi […]

Read More Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Peknga Sihat KakNjang

Minggu baru. Semangat baru! Pagi ini KakNjang nak kongsi satu resepi ringkas untuk yang selalu kes kecemasan pagi-pagi. Peknga Sihat KakNjang! Buka peti pagi tadi baru perasan salad timun tomato semua dah habis… Nak sarapan apa ni…?! Maka timbullah idea biasa yang diluarbiasakan isi kandungannya walau rupanya macam biasa biasa sahaja… Pancake nestum oat… or […]

Read More Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Tip Penuaan Sihat #1: Jaga Pemakanan Kita

Tip Penuaan Sihat #1: Pemakanan Kita. We are what we eat! ūüĎąRemember? Bukan hanya makan-makan biasa. Cara kita makan. Bila kita makan. Apa kita makan. Semua tu menentukan Penuaan Sihat kita. Apa yang perlu dilebihkan? ‚óŹ Sayur ‚óŹ Buah ‚óŹ Bijirin penuh ‚óŹ Kekacang ‚óŹ Hasil tenusu rendah lemak Apa yang perlu dikurangkan/dielakkan? ‚óŹ Daging […]

Read More Tip Penuaan Sihat #1: Jaga Pemakanan Kita
Mei 19, 2019

5 Cadangan Menu Sahur Ringkas Sihat Berkhasiat

sahur ringkas sihat berkhasiat

Selamat Berpuasa buat semua Muslimin Muslimat yang membaca posting ini. Kali ini KakNjang nak kongsikan dengan anda semua 5 cadangan menu sahur ringkas sihat berkhasiat, juga sesuai untuk sarapan. Sangat mudah sehinggakan budak Darjah 6 pun boleh buat ni. Sarapan dan sahur merupakan waktu makan yang sangat penting bagi memastikan hari kita berjalan dengan lancar […]

Read More 5 Cadangan Menu Sahur Ringkas Sihat Berkhasiat

Apa Itu Detox, KakNjang?

Apa itu detox

Detox. Apa itu detox? Selalunya bila orang sebut detox, mesti yang terlintas difikiran ialah keadaan membuang yang sangat menyiksakan, sampai ada yang letih memikirkannya. Mungkin itu maksud detox untuk anda. Tapi pada KakNjang, membuang itu hanya sebahagian dari detox. Membuang yang macam mana? Ha… itu persoalan lain pulak. Pagi ni KakNjang cuma nak kongsi sedikit […]

Read More Apa Itu Detox, KakNjang?

Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

Kaitan Telomere dan Penuaan Sihat dikaji dalam Kajian Telomere (The Telomere Study) – bertujuan untuk meneroka kesan pengambilan pelbagai makanan tambahan dalam jangka masa yang panjang ke atas panjang telomere. Kajian Telomere menunjukkan bahawa pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere lebih panjang berbanding pengguna sihat tanpa suplemen. Elizabeth Blackburn on the […]

Read More Telomere Dan Penuaan Sihat: Apa Kaitannya?

7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Perut Sihat Lebih Lama

Ramai yang hendak sihat dan mampu untuk menikmati pelbagai jenis makanan sehingga ke usia tua. Masalahnya, ramai yang tidak ambil kisah perihal kesihatan perut sedari awal usia. Akibatnya perut jadi sangat sensitif. Hatta sedikit kesilapan dalam memilih makanan akan menyebabkan perut sakit. Untuk itu, KakNjang nak berkongsi dengan anda semua – 7 tip untuk perut […]

Read More 7 Tip Untuk Perut Sihat Lebih Lama

Minum ESP Selepas Berkebun!

Minum ESP selepas bersukan

Nak cerita pasal minum ESP selepas berkebun. Boleh juga minum ESP selepas bersukan. Tapi topik hari ni kita nak cerita minum ESP selepas berkebun. Pagi-pagi lagi KakNjang pergi jengok MyGym yang dah lama terbiar, penuh semak samunūü§¶‚Äć‚ôÄÔłŹ Selesaikan mana yang sempat dulu sebab matahari lebih pantas mencanak berbanding KakNjang yang agak perlahan nih hehehe‚Ķ dah […]

Read More Minum ESP Selepas Berkebun!

Kepentingan Omega 3 Untuk Kesihatan Sendi Warga Tua

Antara kepentingan Omega 3 yang utama bagi¬†warga tua ialah untuk kesihatan sendi. Sendi adalah sambungan antara dua tulang yang membolehkan kita memusingkan kepala,¬†membengkokkan siku, menggerakkan pinggul, berjalan,¬†melompat dan melakukan perkara lain yang ingin dilakukan. Bagaimanapun, apabila usia semakin¬†meningkat, terdapat sedikit kesakitan dan keperitan¬†yang mungkin boleh menjejaskan kehidupan dan¬†menyebabkan aktiviti harian tidak selesa. Berikut adalah manfaat […]

Read More Kepentingan Omega 3 Untuk Kesihatan Sendi Warga Tua