Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat

Protein sangat penting dalam menuju penuaan sihat bagi memastikan otot kita sentiasa sihat. Semakin kita berusia, kita perlu lebih peka dengan kualiti dan kuantiti pemakanan kita. Kita perlu pastikan setiap kalori yang kita ambil menyumbang kepada kualiti nutrisi yang terbaik. Antara makronutrien penting yang kita selalu ambil mudah ialah protein. Protein penting buat semua tanpa […]

Read More Protein Penting Untuk Penuaan Sihat Otot Sihat
November 14, 2019

Tag:, , , ,

Makanan Indeks Glisemik (GI) Rendah Baik Untuk Kesihatan

Rendah GI baik untuk kesihatan

Bagi yang ada masalah metabolik, atau penyakit terutamanya kencing manis, anda perlu tahu tentang Indeks Glisemik (GI – Glycemic Index) ni sebab lebih rendah GI, lebih baik untuk kesihatan. Walau kita dalam keadaan sihat sekarang, namun semakin kita berusia, masalah berkaitan metabolik tetap akan timbul. Oleh itu kita perlu cakna dengan maklumat berkenaan GI. Berikut […]

Read More Makanan Indeks Glisemik (GI) Rendah Baik Untuk Kesihatan

Cara Minum ESP Shaklee Supaya Sedap

Siapa Kata ESP Shaklee tak Sedap?

ESP Shaklee tak sedap? KakNjang tak tau lah you all ambil ESP macam mana tapi KakNjang rasa ok je. Mungkin cara minum ESP itu yang membuatkan anda rasa ESP Shaklee ni tak sedap. Jadi, di sini KakNjang kongsikan beberapa resepi ESP yang bakal membuatkan anda semua terus jatuh cinta dengan ESP selepas membuatnya! Apakah Kelebihan […]

Read More Cara Minum ESP Shaklee Supaya Sedap

Penuaan Sihat Bermula Dengan Detox!

Perkara paling penting bagi KakNjang ialah Penuaan Sihat. Dan fokus KakNjang adalah untuk itu. Jika anda belum baca tentang kenapa KakNjang pilih penuaan sihat, boleh baca di sini. Untuk mencapai penuaan sihat, perkara utama yang perlu kita jaga seharusnya bermula dari perut dengan proses detox yang berkesan. Apa Itu Detox? Detox merupakan proses semulajadi tubuh […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Dengan Detox!

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Bila kita cerita bab sakit lutut dan sakit sendi, jangan sekadar melihat pada sendi-sendi itu sahaja. Sebenarnya ia melibatkan kesihatan tubuh kita secara menyeluruh, terutamanya berat badan kita. KakNjang pernah sentuh bab ini dahulu, boleh baca di sini… Tapi hari ini KakNjang nak sentuh tentang pemakanan tambahan yang mampu untuk bantu kita hilangkan sakit lutut […]

Read More Pemakanan Tambahan Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Jadikan hidangan biasa lebih sihat

Hari ini KakNjang hendak kongsikan dengan anda semua bagaimana cara untuk kita jadikan hidangan yang biasa kita sajikan setiap hari lebih sihat dari biasa. Tapi sebelum itu, mari kita fahami terlebih dahulu beberapa perkara. Dalam penuaan sihat, perkara yang paling penting ialah pemakanan. Dalam pemakanan sihat pula, kita perlu gabungkan 3 teknik berikut: ● Pinggan […]

Read More Cara Untuk Jadikan Hidangan Biasa Lebih Sihat Dari Biasa

Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Apa Itu Bantut?

Kita selalu nampak ada budak sekolah yang tinggi, tidak kurang juga yang rendah, malah terlalu pendek berbanding rakan sebayanya. Ini dipanggil bantut. Ramai yang bertanya bantut itu apa? Secara kasarnya, bantut itu ialah apa yang kita nampak di mana kanak-kanak berketinggian agak kurang berbanding rakan sebaya yang lain. Jadi, apa itu bantut? Jika mengikut Wikipedia, […]

Read More Apa Itu Bantut? Adakah Bantut Masalah Serius?

Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Bantut menunjukkan pertumbuhan status pertumbuhan anak

Bantut atau stunting adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan status pertumbuhan anak yang kurang baik. Apakah faktor yang menyebabkan bantut terjadi? Apakah kesan bantut kepada kehidupan si anak bila mereka meningkat remaja, dewasa dan tua nanti? Ada kanak-kanak yang kadar tumbesarannya agak perlahan berbanding rakan sebayanya mahupun sepupu sepapatnya yang lain. Nak tarik sekarang bagi […]

Read More Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Peknga Sihat KakNjang

Minggu baru. Semangat baru! Pagi ini KakNjang nak kongsi satu resepi ringkas untuk yang selalu kes kecemasan pagi-pagi. Peknga Sihat KakNjang! Buka peti pagi tadi baru perasan salad timun tomato semua dah habis… Nak sarapan apa ni…?! Maka timbullah idea biasa yang diluarbiasakan isi kandungannya walau rupanya macam biasa biasa sahaja… Pancake nestum oat… or […]

Read More Peknga Sihat KakNjang – Healthy Pancake With Nestum And Oat

Tip Penuaan Sihat #1: Jaga Pemakanan Kita

Tip Penuaan Sihat #1: Pemakanan Kita. We are what we eat! 👈Remember? Bukan hanya makan-makan biasa. Cara kita makan. Bila kita makan. Apa kita makan. Semua tu menentukan Penuaan Sihat kita. Apa yang perlu dilebihkan? ● Sayur ● Buah ● Bijirin penuh ● Kekacang ● Hasil tenusu rendah lemak Apa yang perlu dikurangkan/dielakkan? ● Daging […]

Read More Tip Penuaan Sihat #1: Jaga Pemakanan Kita
Mei 19, 2019