Masalah Pedih Hulu Hati (Heartburn) … let’s tackle its root!

Acid Reflux/GERD atau Gastrik? Pedih hulu hati heartburn?
Dua-dua sakit dia lebih kurang sama saja.
Acid reflux ni jadi bila apa yg kita makan dia backflow semula ke esophagus. 
 
Naik ke atas ke tekak kita.
 

 

Kalau GERD dia jadi kat saluran nak masuk perut, gastrik pulak dia dlm perut…most likely bawah sikit dekat tempat nak keluaq dari perut.

 

 
Mcm mana boleh jagi lagu tu?
 
Perut kita keluarkan asid utk cerna makanan. Asid ni sangat kuat dan boleh menghakis dinding perut. Dinding perut kita akan menghasilkan sejenis mukus/lendir bagi melindungi dinding perut. Salur esophagus tiada lapisan pelindung tu.
 
Dalam kes GERD/acid reflux; selalu jadi kalau anda Obese, ada hiatal hernias, pregnant, merokok, asthma, diabetes, lambat membuang sebelum next meal, IBS, chronic stress… semua tu boleh buat asid dlm perut tadi backflow dan masuk ke saluran esophagus. Asid tu boleh merosakkan dinding esophagus.
 
Gastrik pula berlaku bila pelindung dinding perut kita ni kurang/lemah/rosak disebabkan oleh asid dlm perut tadi.
 
Kenapa rosak? Penggunaan pain killer terlalu lama, alkohol, bile reflux, bacterial infection, stress dan pelbagai penyakit lagi.
 
Ramai geng kaknjang kena ni…
 
Both sakit tu akan ada rasa heartburn.
 
Selalunya bila ambik ubat heartburn, rasa lega, kira settle.

 

Tapi kalau tak lega-lega jugak, doktor akan buat endoscopy.
Dia akan teropong tengok kat dinding-dinding tu semua dan akan cubit sikit ambik sample, test for infection jika ada.
 
Utk gastrik, doc mungkin akan test darah dan najis juga.
 
So, apa yg kaknjang nak highlight sini is…
 
Kalau dah sakit, sampai guling-guling atas katil… pi lah jumpa doktor. Makan ubat seperti yg dicadangkan.
 
Dua-dua penyakit tu berpunca dari asid dalam perut. Pedih hulu hati heartburn.
 
Habih tu; macam mana ni kaknjang…? 
 
Sakit sampai guling-guling dah ni…
 
Macam mana?
Kalau dah sakit kena lah jumpa doktor. 
Ambik ubat dan makan ubat tu ikut nasihat doktor.
Kalau tengah sakit…sakit apa sekali pun, cepat lah jumpa doktor. 
Kaknjang tak boleh nak tolong.
 
Kaknjang boleh bantu semasa fasa penyembuhan.
 
Kaknjang boleh bantu cadangkan macam mana nak bagi sihat lebih lama sikit dan kurangkan attack sesuatu penyakit itu.
 
Kena faham fungsi ubat dan supplement ya…. both are towards a healthier you… but from different directions.
 
*Change in Lifestyle*
Dalam nak handle acid reflux dgn gastrik ni… hati dan semangat mau kental💪💪💪
Why?!
Sebab above all, ia perlukan perubahan in our lifestyle. LIFE ok… gaya hidup kita.
Bila kata gaya hidup ni, termasuklah makan kita… aktiviti kita… social life kita… tabiat kita… semuanya!
Kaknjang dah lali dah bila org kata kaknjang dok diet…sebab dok makan sayoq saja… buah saja…
Well… bukan diet la sayang… it’s a lifestyle!
Untuk handle acid reflux dan gastrik, nak ubah apa, kaknjang?
Banyak jugak lah…
 

Macam mana nak manage acid reflux & gastrik ni?

 

(1) Weight Management

Kalau anda “terlebih muatan” atau boncet… think of a healthy way to drop that KGs.
Lebihan muatan/boncet leads to increase abdominal pressure.
Increase abdominal pressure will lead to stomach acid leakage or backflow.
 
When that happens, you’ll get heartburn!
 
Kaknjang speaking London hari ni hahahaha🤣.
 
Faham kan?
 
Bunyi memang simple. 
 
Tapi nak menjayakan tu…
 
Sebab tu kaknjang kata sebelum ni; hati dan semangat mau kental💪💪💪.
 

(2) Lepas makan jangan terus baring.

 

Ramai yg buat ni. Lepas makan terus baring. Apa salahnya pergi tolong basuh pinggan or kot ye pun nak tengok tv, duduk. Jgn baring.
Perut kita Allah design to digest food in an upright position. Bila terbaring, proses tu tak sempurna. Menyebabkan ketidakhadaman. Indigestion.
 
Bukannya kaknjang tak bagi baring terus…
 
Tapi tunggu lah 2-3 jam selepas makan.
 
Boleh?
 

(3) Elakkan makanan berminyak / berlemak dan makan terlalu banyak

Gemuk ke, kurus ke, semua boleh kena heartburn ni. Semuanya disebabkan oleh apa yang kita makan.
 
Large meals and fatty meals. Elakkan!
 
Ada 3 benda kat situ.
 
Ya! 3. Tak de typo nye…
 
Large meals. Makan terlalu banyak. Tak kira lah apa pun… good food ka, bad food ka, balanced food ka, buah saja ka, sayoq saja ka…. bila terlalu banyak pun tak boleh juga. Perut kita tak besaq mana pun.
 
Fatty meals. Makanan berminyak makanan berlemak. Kalau boleh elakkan. Sebabnya makanan ini lambat nak hadam. Tak dan nak clear batch current, dah sumbat dgn batch baru… mana boleh tahan… perut pun nak rehat jugak!
 
Large – fatty meals. Hmmm rasanya tak perlu dijelaskan lagi kan? Combine 1st dgn 2nd tu…
 
Faham kan?
 
Pada kaknjang semua tu kita boleh control. Nak nak nya pulak sekarang ni bulan puasa. Rebutlah peluang Ramadhan Mubarak ni utk perbaiki tahap kesihatan kita.
 
(4) Know your triggers

 

Kenali food yg trigger heartburn kita.
 
Macam mana nak buat?
 
Kalau boleh buat journal apa kita makan hari-hari, lebih senang untuk kita point out apa yg trigger heartburn kita.
 
Bukannya apa…
 
Semua orang tak sama. Lain orang, lain trigger dia.
 
Antaranya yg ramai komplen:
– black pepper, garlic, raw onions, and other spicy foods
– chocolate
– citrus fruits and products, such as oranges and orange juice
– coffee and caffeinated drinks, including tea and soda
– peppermint or any gums or sweets or toothpaste berperisa mint
– tomatoes.
 
Again; lain org lain trigger dia. What’s yours?
 
Kena semak sendiri.
 
(5) Never exercise on a full stomach!
Kita selalu dah dengaq… jangan makan sebelum tidoq. Bagi gap 2-3 jam. Kan?
 
Exercise pun sama. NEVER exercise on a full stomach. Nanti perut lagi pressure, bocoq ataih bawah🤣.
 
Makanan ambik masa berjam-jam utk dihadamkan. Tunggulah 2-3 jam selepas makan kalau nak exercise pun.
 
(6) Know when and how much to eat!

 

Jaga makan!
 
Apa nak makan kaknjang? Macam mana? Bila? Banyak mana?
 
To make it simple, ni kaknjang ada tempek satu contoh jadual makan untuk yang include exercise rutine.
 
Cerita dia senang saja.
 
Bangun pagi mesti makan dlm tempoh 1-2 jam lepas bangun. Itu breakfast kita.
 
Lepas tu spread kan lah small meals 5-6 or 6/7 kali sepanjang hari.
 
Jangan tumpu pada big breakfast – big lunch – big dinner sahaja. Tak betul tu.
 
Perut pun boleh stress…lebih2 lagi perut orang yang ada masalah gerd and gastric ni.
 
Subuh pukul berapa?
 
Jangan tidoq balik lepas subuh.
 
Tu yang ke laut habis meal plan!!!
 
(7) Elakkan baju yang ketat
Jangan pakai baju ketat-ketat!
 
…especially kat bahagian perut tu.
 
Umpama belon sarat berisi kita genggam kuat-kuat…
 
Boleh imagine?
 
(8) Minum lebih air!

 

Yang ni paling senang kot… I think!🤗. Minum lebih air.
 
Air boleh bantu kurangkan simptom gerd/gastrik dan bantu sistem penghadaman secara menyeluruh.
 
Paling best kalau dapat air yg alkaline sikit. Kalau kaknjang memang semestinya air dari #GetCleanWaterPitcher Shaklee. pH 8-9 gitu. 
 
Why?
 
Sebab air tu alkali sikit. Dapat bantu bersihkan asid yg bocor ke tekak tu. Tak de lah pedih sangat.
 
(9) Stress Management!
Manage your stress and sleep well! Macam mana you all handle stress tu terpulang.
 
Yang kaknjang boleh katakan…
 
…stress ni mempengaruhi keseluruhan sistem tubuh kita.
 
Perut tidak terkecuali.
 
Connection perut – otak ni kadang-kadang kita tak boleh nak interpret. It’s either stop the bowel movement or discrete more of stomach acids… we never know.
 
The best way is to live a happy and healthy lifestyle.
 
(10) Tiggikan kepala semasa tidur

 

Tinggikan kepala katil dalam setengah kaki. Kalau tak pun stack few bantal kat belakang dan kepala.
 
Masa kaknjang pregnant dulu kena jugak acid reflux ni. Tidoq sambil duduk🤣🤣🤣. 
 
Bersandaq dan berlunjoq. Baru boleh lena huhuhu.
Tak dak ubat ka kaknjang?
 
Ada. Biasanya doktor akan bagi antacid dengan acid blocker.
 
Apa tu kaknjang?
 
Jangan lah tanya kaknjang. Pi tanya doktor. Depa lebih arif. Nak ubat kan? 
 
Tapi jangan lupa tanya sekali side effects untuk penggunaan secara long term.
 
Paling glamor available over the counter is gaviscon double action. Kaknjang tak pernah ambik ni. Tapi bila buka peti ais kat rumah sesiapa mcm ada je kan😆. Bukan nak kondem. Tapi kalau dah sakit tak tahan sangat dan nak lega cepat… silakan.
 
Shaklee tak dak ubat ka untuk ni kaknjang?
 
Ubat? Bila masa pulak Shaklee juai ubat nih?
 
Nak ubat silalah bertemujanji dengan doktor anda. I have no problem with that.
 
Maaf sebut lah naa…tapi kaknjang dengan Dr Shaklee ni sama ja fikirannya😎…
 
His belief in nature’s ability to heal; kaknjang sangat setuju.
 
Tubuh kita ni sebenarnya boleh baik dengan sendirinya kalau sakit sikit-sikit tu. Tapinya kita kena lah supply dengan apa yang tubuh kita perlukan in order to ‘heal itself’.
 
Shaklee supply supplementations… pemakanan tambahan. Maksudnya kena makan real food dulu then kita topup mana yg tak cukup. Kita memang tak dapat nak lari dari kebergantungan tubuh kepada nutrisi yg lengkap dan berkualiti.
 
So? Nutrisi apa yg badan perlu utk kes ni kaknjang?
 
Kaknjang lebih suka tengok pada punca masalah sesuatu kes.
 
Utk kes ni punca dia PERUT & STRESS.
 
Manage our stress well. Excercise and spent more time with your loved ones… spiritual… cukup tidur.. cukup rehat…
 
Kita kena cuba perbaiki kesihatan perut.

 

Antara vitamin dan herb yang kita selalu dengaq:
– antioxidants ACE
– B Complex
– Calcium-magnesium-boron-D
– lemon mint ginger tea
– Camomile tea
– ayaq nyoq
– betik
– Alfalfa, spirulina, chlorophyll 
– lean protein powder with added calcium 😉
 
Banyak ikhtiar dia…
 

Apa yg Shaklee ada yang boleh kaknjang cadangkan untuk bantu kes ni?

 
 
Huish! Banyaknya kaknjang. 
 
Nak kena makan semua tu ka?
 
Macam mana nak makan tu?
 
Dah tanya kaknjang apa Shaklee ada… tu la semua… belum campoq VIVIX lagi tu😉.
 
Macam yang kaknjang cakap…
 
Kita tackle root cause dia.
 
Kaknjang kena tau background orang yang bertanya juga in order for me to give my best consultation and solution to your specific problem.
 
So, anda suffer from acid reflux/GERD or gastric or heartburn dan perlukan bantuan?
 
Sila wasap kaknjang sekarang🤓
.🤳0196686767🤳.
.🤳0196686767🤳.
.🤳0196686767🤳.
 
Perbetulkan yang biasa dan biasakan yang betul.
 
Renung-renungkan!
 
#MomIsHome
#LiveAmazing #TheShakleeWay
#pedihHuluHati
#acidReflux
#GERD
  • Tinggalkan Balasan

    Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *