Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Apa kita rasa bila makan berlebihan?

Dalam klip-klip sebelum ni KakNjang ada sentuh tentang Jaga Portion Makan, Jaga Waktu Makan, Apa Kesannya Pada Sistem Penghadaman Kita bila tak jaga portion makan dan waktu makan. Dalam klip kali ni KakNjang bincangkan Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan. Antara topik yang dibincangkan termasuk: Sakit Perut Selepas Makan Set Kesihatan Perut – Basic Keperluan […]

Read More Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Makanan Untuk Atasi Masalah Pedih Ulu Hati

Makanan Untuk Atasi Masalah Pedih Ulu Hati

KakNjang pernah bincangkan tentang masalah pedih ulu hati, gastrik, gerd semua ni kat sini. Kalau belum baca, boleh baca di sini.  Tapi kali ni KakNjang nak habaq pasai 10 makanan untuk atasi masalah pedih ulu hati. Kalau tak hilang 100% pun, at least dapat kurangkan rasa pedih dan sakit tu. Ok. Sedikit info secara ringkas. […]

Read More Makanan Untuk Atasi Masalah Pedih Ulu Hati

Jus Hijau Untuk Penuaan Sihat.

Jus hijau untuk penuaan yang sihat. Green juicing atau penyediaan jus hijau adalah satu cara mudah untuk kita dapatkan pelbagai antioksida terbaik untuk tubuh. Antioksida adalah penting untuk penuaan sihat. Sesetengah orang mengamalkan jus hijau untuk diet. Secara amnya green leafy veggies ni high in ABCEK iron manganese dan calcium. Sangat sesuai untuk mereka yang mengalami […]

Read More Jus Hijau Untuk Penuaan Sihat.

Cara Menghilangkan Sakit Perut Selepas Makan

Sakit perut selepas makan

Geng-geng seangkatan Kaknjang yang menuju pertengahan 40an ni selalu komplen pasal perut mereka. Ramai yang senak perut selepas makan sampai kembung sebu semua cukup. Paling tak best bila kentut tak lepas dan sendawa pun macam tak lepas juga. Kalau terlepas pun mesti kat tempat dan ketika yang tak best dan bau pun cukup menyesakkan persekitaran. […]

Read More Cara Menghilangkan Sakit Perut Selepas Makan

Masalah Pedih Hulu Hati (Heartburn) … let’s tackle its root!

Acid Reflux/GERD atau Gastrik? Pedih hulu hati heartburn? Dua-dua sakit dia lebih kurang sama saja. Acid reflux ni jadi bila apa yg kita makan dia backflow semula ke esophagus.    Naik ke atas ke tekak kita.     Kalau GERD dia jadi kat saluran nak masuk perut, gastrik pulak dia dlm perut…most likely bawah sikit […]

Read More Masalah Pedih Hulu Hati (Heartburn) … let’s tackle its root!