Vitamin Penting Untuk Pesakit Kencing Manis

Vitamin penting untuk kesihatan pesakit kencing manis

Hari ini KakNjang nak berkongsi dengan anda semua tentang beberapa suplemen/vitamin/mineral/pemakanan tambahan yang boleh membantu mengurangkan masalah yang dialami oleh pesakit kencing manis. Bagaimana kita tahu yang kita ada penyakit kencing manis? Selalunya kita tak akan tahu sehinggalah kita pergi berjumpa dengan doktor dan buat ujian darah. Kalau doktor kata kita dah ada sikit, biasa […]

Read More Vitamin Penting Untuk Pesakit Kencing Manis

Air Daun Ketum Untuk Ubat Kencing Manis Darah Tinggi?

Air daun ketum untuk ubat kencing manis, darah tinggi? Kadang-kadang, KakNjang pun naik pening. Tak tau lah apa nak jadi dengan dunia sekarang ini. Macam-macam benda pelik dah jadi. Belum lagi reda dengan virus corona yang dikatakan berpunca dari perbuatan kita sendiri, makan daging ular… apalah salahnya jika kita stick to makan ikan ayam kambing […]

Read More Air Daun Ketum Untuk Ubat Kencing Manis Darah Tinggi?

11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Turunkan paras gula dalam dara cara semulajadi

Cara terbaik untuk turunkan paras gula dalam darah dengan cepat secara semulajadi adalah dengan mencegah ‘sugar spike’ dari berlaku. Hentikan pengambilan gula putih dan karbo ringkas (tepung putih – kuih muih, nasi, roti putih) yang membebaskan gula ke dalam darah dengan cepat. Gantikan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran (juga merupakan sumber gula dan karbohidrat kepada tubuh). […]

Read More 11 Cara Semulajadi Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Bila Ada Kencing Manis, Jaga Gula Dan Karbohidrat!

Bila ada kencing manis; jaga gula, jaga karbo.

Kencing manis merupakan antara penyakit yang sering bertandang tika usia semakin meningkat. Apa yang biasa kita lakukan bila kita mendapati bahawa kita ada penyakit kencing manis? Dalam menuju Penuaan Sihat banyak perkara yang kita tak boleh ambil ringan. Lebih-lebih lagi soal makan. Semakin kita berusia, metabolisma kita semakin menurun, mungkin juga lebih awal dari usia […]

Read More Bila Ada Kencing Manis, Jaga Gula Dan Karbohidrat!

Mulakan Tahun Baru 2019 Lebih Sihat Dengan ESP!

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. 2018 bakal melabuhkan tirai, 2019 bakal membuka lembaran baru buat semua. Azam tahun 2018? Jangan pening-pening. Stress nanti. Tak sempat dilunaskan semuanya, teruskan usaha lagi. Bagi KakNjang, fokus tetap sama. Penuaan Sihat! Mungkin sebelum-sebelum ini fokus KakNjang lebih kepada diri sendiri dan keluarga terdekat. Tahun 2019 ini KakNjang berhasrat […]

Read More Mulakan Tahun Baru 2019 Lebih Sihat Dengan ESP!

Ikhtiar Kurangkan Gula Dalam Darah Dengan VIVIX

Ikhtiar kurangkan gula dalam darah dengan VIVIX Shaklee membuahkan hasil. Lega Ja… Mak kepada Ja ni dah lama dah ada kencing manis. Reading 20++ tak pernah turun bawah 10. Ambil ubat kencing manis, gula turun 15-18 sahaja.   Makan minum – cerewet 😂Memang payah… Bila kaki si ibu dah ada gangrene; semua dah panik. Warded sekejap. […]

Read More Ikhtiar Kurangkan Gula Dalam Darah Dengan VIVIX

Can You Reverse Type 2 Diabetes?

By Sonya Collins WebMD Feature Reviewed by Michael Dansinger, MD It sounds too good to be true: reversing type 2 diabetes through exercise and healthy eating. While certain lifestyle changes are key to managing diabetes, whether you can actually turn back time so that it’s like you never had diabetes is a different matter. That […]

Read More Can You Reverse Type 2 Diabetes?
April 1, 2016

ESP : : Pentingnya Indeks Glisemik Rendah untuk kekal sihat!

ESP Shaklee | Rendah Glisemik Indeks | Azura Abdul

Indeks glisemik rendah bermaksud gula dilepaskan ke dalam darah kita secara perlahan. Indeks glisemik untuk karbohidrat adalah berdasarkan pada kadar pelepasan gula dalam darah.  Karbohidrat yang mempunyai indeks glisemik tinggi (>55) cepat dicernakan dan melepaskan kandungan gula yang tinggi dalam darah pada sesuatu masa.   Berbanding dengan karbohidrat yang indeks glisemik rendah (<55); pencernaan adalah pada […]

Read More ESP : : Pentingnya Indeks Glisemik Rendah untuk kekal sihat!

What You Need To Know About Alfalfa…

What is Alfalfa? Alfalfa is a plant. Its roots go deep down twenty to thirty feet into the ground and brings up the minerals that are not available on the surface.  For this reason, the Arabic word Alfalfa means “father of plants”.  Alfalfa is rich in vitamins, minerals and other nutrients that play a vital […]

Read More What You Need To Know About Alfalfa…