Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Bantut menunjukkan pertumbuhan status pertumbuhan anak

Bantut atau stunting adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan status pertumbuhan anak yang kurang baik. Apakah faktor yang menyebabkan bantut terjadi? Apakah kesan bantut kepada kehidupan si anak bila mereka meningkat remaja, dewasa dan tua nanti? Ada kanak-kanak yang kadar tumbesarannya agak perlahan berbanding rakan sebayanya mahupun sepupu sepapatnya yang lain. Nak tarik sekarang bagi […]

Read More Bantut Menunjukkan Status Pertumbuhan Anak Kurang Baik

Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Hari ni Mr WebMd bincang pasal See The Ways Smoking Ages You! Tapi KakNjang paling berminat dengan perbincangan tentang merokok tingkatkan risiko osteoporosis. Banyak lah points yang dia bagi. Bab kulit nampak lebih tua, menopause cepat, kanser itu ini, jantung, katarak, kesuburan, prestasi atlit bagai… panjang lah. Tapi yang KakNjang nak share dengan you all […]

Read More Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Dapat e-mail dari Mr WebMD pagi ni… bincang pasal “How NOT to get Osteoporosis”. Berkisar tentang penjagaan kesihatan tulang kita. Panjang lebau ceriteranya… the food, the lifestyle, faktor luar kawalan kita, faktor yg kita boleh kawal… banyak info dapat. Osteoporosis ni adalah sebahagian daripada proses penuaan; seiring dengan menopause dan andropause. Tak dapat tidak kita […]

Read More Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Apa kita rasa bila makan berlebihan?

Dalam klip-klip sebelum ni KakNjang ada sentuh tentang Jaga Portion Makan, Jaga Waktu Makan, Apa Kesannya Pada Sistem Penghadaman Kita bila tak jaga portion makan dan waktu makan. Dalam klip kali ni KakNjang bincangkan Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan. Antara topik yang dibincangkan termasuk: Sakit Perut Selepas Makan Set Kesihatan Perut – Basic Keperluan […]

Read More Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem Penghadaman Kita

Dalam 3 klip YouTube sebelum-sebelum ni, KakNjang dah bincang bahawa untuk mencapai penuaan sihat, adalah sangat penting untuk kita jaga waktu makan dan portion makan. Kenapa perlu jaga waktu makan dan portion makan? Dalam klip kali ini KakNjang bincangkan kenapa kita perlu jaga waktu makan dan portion makan tu. Apakah Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem […]

Read More Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem Penghadaman Kita

Jaga Portion Makan KakNjang | YouTube

Dalam menuju Penuaan Sihat, selepas kita faham bagaimana nak susun jadual makan, kita perlu tahu bagaimana nak sukat sesuatu jenis makanan. Portion sesuatu jenis makanan. Perlu jaga portion makan. Dalam sesuatu hidangan, kita perlu lengkapkan keperluan PROTEIN, KARBO, SERAT dan LEMAK. Berapa banyak nak letak dalam pinggan? Bagaimana cara paling mudah nak jaga portion makan […]

Read More Jaga Portion Makan KakNjang | YouTube

Jaga Waktu Makan KakNjang – YouTube

Paling penting dalam Penuaan Sihat, kita perlu tahu bagaimana nak susun jadual makan kita. Kena jaga waktu makan. Jangan harapkan orang lain untuk susunkan bagi kita. Tak akan menjadi. Belajar susun sendiri. Dalam klip video ni KakNjang ada kongsikan bagaimana nak susun waktu makan kita. Semoga bermanfaat! Keperluan kepada suplemen adalah berbeza antara setiap individu. […]

Read More Jaga Waktu Makan KakNjang – YouTube

Macam Mana Nak Mula Penuaan Sihat – YouTube

Bagaimana mulakan penuaan sihat ni? Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang mengenali diri KakNjang; juga yang tidak. Sedikit perkongsian di YouTube mengenai Penuaan Sihat Bermula Sekarang. KakNjang sambung perbincangan mengenai penuaan sihat lagi di sini. Kali ni KakNjang cuba sentuh mengenai bagaimana mulakan penuaan sihat. Jangan banyak songeh, alasan itu ini Jangan main ikut-ikut […]

Read More Macam Mana Nak Mula Penuaan Sihat – YouTube

Pengenalan KakNjang | Penuaan Sihat bermula Sekarang – YouTube

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang mengenali diri KakNjang; juga yang tidak. Sedikit perkongsian di YouTube mengenai Penuaan Sihat Bermula Sekarang. Ini pengenalan untuk Penuaan Sihat By KakNjang. Penuaan Sihat ni milik semua. Bukan untuk orang tua atau merka yang dah sakit itu ini mengalahkan orang tua. Tetapi Penuaan Sihat ni milik kita semua […]

Read More Pengenalan KakNjang | Penuaan Sihat bermula Sekarang – YouTube

Punca Dan Kesan Kehilangan Selera Makan Warga Tua

punca dan kesan kehilangan selera makan warga tua

Kehilangan selera makan atau kurang keinginan untuk makan biasanya mengakibatkan pengurangan pengambilan makanan. Kehilangan selera makan mungkin diakibatkan pelbagai jenis penyakit. Begitupun, ramai antara kita tidak menilai status pemakanan warga tua secara rutin atau merawat punca kehilangan selera makan dengan sepatutnya. Ini boleh memudaratkan warga tua kerana masalah kekurangan zat makanan dan penyusutan otot akan […]

Read More Punca Dan Kesan Kehilangan Selera Makan Warga Tua