6 Mitos Tentang Penuaan dan Bersenam | Azura Abdul

6 Mitos Tentang Penuaan dan Bersenam | Azura Abdul

Kecergasan ni tiada expiry date! Dalam setiap peringkat umur, tahap kecergasan kita, fitness kita, mempengaruhi tahap kesihatan kita. Tahap kecergasan kita mampu membantu menurunkan angka-angka tertentu seperti bacaan kencing manis, darah tinggi dan kolesterol terutamanya. Ini penyakit yang biasa kita akan dapat bila usia semakin meningkat. Tahap kecergasan kita mempengaruhi bagaimana kita bergerak, juga apa […]

Read More 6 Mitos Tentang Penuaan dan Bersenam | Azura Abdul

Cegah Dan Kawal Penyakit Untuk Penuaan Yang Sihat

Penuaan merupakan proses semulajadi yang kompleks, melibatkan molekul, sel, organ dan fungsi tubuh.  Semakin usia meningkat, lebih banyak lemak terkumpul di saluran darah dan akhirnya hilang kekenyalan sekaligus mengakibatkan arteriosklerosis atau pengerasan arteri.  Untuk capai penuaan sihat, kita perlu kawal dan cegah penyakit tua. Enzim-enzim penghadaman yang dihasilkan turut menurun, lantas kurang berupaya untuk menyerap […]

Read More Cegah Dan Kawal Penyakit Untuk Penuaan Yang Sihat

Penyakit Kronik Yang Biasa Dihidapi Oleh Warga Tua

Penyakit Kronik yang sering dihidapi oleh warga tua

Penyakit kronik di kalangan warga tua menyebabkan mereka jadi kurang keupayaan untuk menetap di rumah sendiri. Penyakit kronik juga mempengaruhi kesihatan, kualiti hidup dan beban kewangan yang sering dikaitkan dengan penyakit jangka masa panjang warga tua tersebut. Namun, melalui kajian pakar ke atas misteri penuaan melahirkan pelbagai pemakanan tambahan untuk menyokong anti penuaan, seperti resveratrol […]

Read More Penyakit Kronik Yang Biasa Dihidapi Oleh Warga Tua

8 Faedah Senaman Untuk Kesihatan Otak

8 Faedah Senaman Untuk kesihatan Otak

Ramai yang bersenam untuk kurus. Ada juga yang bersenam untuk sihat. Tapi tahukah anda? Senaman juga memberi banyak faedah untuk otak. Mari kita bersenam untuk elakkan nyanyuk! … pun boleh 😉 Senaman Bantu Kita Fokus Senaman dapat bantu kita tingkatkan fokus, memberi tumpuan kepada sesuatu. Senaman yang bagaimana? Senaman yang santai-santai berjalan-jalan keliling taman atau […]

Read More 8 Faedah Senaman Untuk Kesihatan Otak

Minum Air Secukupnya Kunci Untuk Penuaan Sihat

Minum Air Secukupnya Merupakan Kunci Untuk Menuju Penuaan Sihat

Air bagus untuk kita. Air bantu kulit kekal sihat berseri, buat kita bertenaga dan bantu dalam penghadaman, serap nutrisi dan perkumuhan. Memang bertepatanlah dengan tajuk kita hari ini di mana minum air dengan secukupnya merupakan kunci utama untuk menuju ke arah penuaan sihat. Dehidrasi adalah masalah biasa bagi warga tua. Antara simtomnya ialah: mulut kering […]

Read More Minum Air Secukupnya Kunci Untuk Penuaan Sihat

Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Hari ni Mr WebMd bincang pasal See The Ways Smoking Ages You! Tapi KakNjang paling berminat dengan perbincangan tentang merokok tingkatkan risiko osteoporosis. Banyak lah points yang dia bagi. Bab kulit nampak lebih tua, menopause cepat, kanser itu ini, jantung, katarak, kesuburan, prestasi atlit bagai… panjang lah. Tapi yang KakNjang nak share dengan you all […]

Read More Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Dapat e-mail dari Mr WebMD pagi ni… bincang pasal “How NOT to get Osteoporosis”. Berkisar tentang penjagaan kesihatan tulang kita. Panjang lebau ceriteranya… the food, the lifestyle, faktor luar kawalan kita, faktor yg kita boleh kawal… banyak info dapat. Osteoporosis ni adalah sebahagian daripada proses penuaan; seiring dengan menopause dan andropause. Tak dapat tidak kita […]

Read More Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Apa kita rasa bila makan berlebihan?

Dalam klip-klip sebelum ni KakNjang ada sentuh tentang Jaga Portion Makan, Jaga Waktu Makan, Apa Kesannya Pada Sistem Penghadaman Kita bila tak jaga portion makan dan waktu makan. Dalam klip kali ni KakNjang bincangkan Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan. Antara topik yang dibincangkan termasuk: Sakit Perut Selepas Makan Set Kesihatan Perut – Basic Keperluan […]

Read More Apa Kita Rasa Bila Makan Berlebihan KakNjang?

Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem Penghadaman Kita

Dalam 3 klip YouTube sebelum-sebelum ni, KakNjang dah bincang bahawa untuk mencapai penuaan sihat, adalah sangat penting untuk kita jaga waktu makan dan portion makan. Kenapa perlu jaga waktu makan dan portion makan? Dalam klip kali ini KakNjang bincangkan kenapa kita perlu jaga waktu makan dan portion makan tu. Apakah Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem […]

Read More Kesan Makan Berlebihan Kepada Sistem Penghadaman Kita

Jaga Portion Makan KakNjang | YouTube

Dalam menuju Penuaan Sihat, selepas kita faham bagaimana nak susun jadual makan, kita perlu tahu bagaimana nak sukat sesuatu jenis makanan. Portion sesuatu jenis makanan. Perlu jaga portion makan. Dalam sesuatu hidangan, kita perlu lengkapkan keperluan PROTEIN, KARBO, SERAT dan LEMAK. Berapa banyak nak letak dalam pinggan? Bagaimana cara paling mudah nak jaga portion makan […]

Read More Jaga Portion Makan KakNjang | YouTube