Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Hari ni Mr WebMd bincang pasal See The Ways Smoking Ages You! Tapi KakNjang paling berminat dengan perbincangan tentang merokok tingkatkan risiko osteoporosis. Banyak lah points yang dia bagi. Bab kulit nampak lebih tua, menopause cepat, kanser itu ini, jantung, katarak, kesuburan, prestasi atlit bagai… panjang lah. Tapi yang KakNjang nak share dengan you all […]

Read More Merokok Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Dapat e-mail dari Mr WebMD pagi ni… bincang pasal “How NOT to get Osteoporosis”. Berkisar tentang penjagaan kesihatan tulang kita. Panjang lebau ceriteranya… the food, the lifestyle, faktor luar kawalan kita, faktor yg kita boleh kawal… banyak info dapat. Osteoporosis ni adalah sebahagian daripada proses penuaan; seiring dengan menopause dan andropause. Tak dapat tidak kita […]

Read More Jaga Kesihatan Tulang Seawal Usia!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Penuaan Sihat bermula sekarang. Bukan esok lusa. Bukan Isnin depan. Tetapi sekarang! Dalam artikel Misteri Penuaan ada dipetik: penuaan hanya akan menjadi lebih sihat, seronok dan produktif jika jumlah penyakit-penyakit kronik yang biasa dihidapi oleh warga tua dapat dicegah dan dikawal. Bunyi macam mudah saja, bukan? Tapi macam mana kita nak dapat penuaan sihat ini? Tidak kira […]

Read More Penuaan Sihat Bermula Sekarang!

Cara Mengatasi Masalah Pengecutan Otot Warga Tua

Cara Atasi Masalah Pengecutan Otot

Cara mengatasi masalah pengecutan otot di kalangan warga tua melibatkan perubahan gaya hidup yang lebih sihat. Tumpuan diberikan kepada 3 langkah berikut: 1 – Bersenam Bila kita bercakap tentang otot, ada pepatah menyatakan: Use it or lose it! Ini adalah sangat benar kerana otot perlu digerakkan dan digunakan bagi memastikan ia sentiasa kuat dan berfungsi dengan […]

Read More Cara Mengatasi Masalah Pengecutan Otot Warga Tua

Punca Pengecutan Otot Warga Tua (Sarcopenia)

Sarcopenia ialah pengecutan otot yang berlaku secara semulajadi kerana proses penuaan. Fenomena ini menyebabkan seseorang itu hilang kekuatan (tidak mampu bangun), keseimbangan (senang jatuh) dan menjejaskan kualiti hidup. Dalam kata lain, sarcopenia ini akan menjejaskan kebolehan warga tua melakukan aktiviti harian mereka seperti naik turun tangga, mengangkat barang, memakai atau menanggalkan baju, malah ada yang […]

Read More Punca Pengecutan Otot Warga Tua (Sarcopenia)

Sarcopenic Obesity – Masalah Kegemukan Warga Tua

Sarcopenic Obesity atau obesiti sarcopenic. Pusing lah kot mana pun, sama juga hasil kejadiannya. Apa maksudnya tu? Gemuk yang macam mana pulak tu? Fenomena ini adalah gabungan dua perkara tersebut: Sarcopenia + Obesity = Sarcopenic Obesity. Obes ramai sudah tahu. Berat badan berlebihan. Lemak berlebihan. Masalah kegemukan. Sarcopenia pula ialah pengecutan otot rangka, kemerosotan kekuatan […]

Read More Sarcopenic Obesity – Masalah Kegemukan Warga Tua

Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!

Gemuk ketika kanak-kanak

KakNjang terbaca artikel Obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia membimbangkan pagi tadi. Sedih bila berulang kali berita yang hampir sama timbul. Malaysia mengungguli carta penduduk obesiti paling tinggi dan kali ni difokuskan kepada kanak-kanak dan remaja. Penyumbang utama kepada fenomena gemuk ketika kanak-kanak ini dicatatkan sebagai: Pemakanan yang tidak seimbang. Kurang aktiviti fizikal. Budaya. Gemuk ketika […]

Read More Gemuk Ketika Kanak-kanak Tidak Membantu Penuaan Sihat!

Bagaimana Tingkatkan Selera Makan Warga Tua?

bagaimana tingkatkan selera makan warga tua

Hilang selera makan di kalangan warga tua adalah satu perkara yang sering dianggap sebagai remeh oleh kebanyakan individu. Namun, tiada selera makan yang berlarutan akan menyababkan warga tua kekurangan nutrisi untuk kelangsungan hidup mereka. Ini akan mendatangkan banyak kesan buruk. Ketahui punca dan kesan hilang selera makan warga tua di sini. Penjaga atau mereka yang […]

Read More Bagaimana Tingkatkan Selera Makan Warga Tua?

Kesan Berat Badan Berlebihan Terhadap Kesihatan Warga Tua

Kesan Berat Badan Berlebihan TErhadap Kesihatan Warga Tua

Memiliki berat badan berlebihan ketika usia tua memberi banyak kesan buruk terhadap kesihatan dan secara tak langsung mempengaruhi kualiti hidup warga tua tersebut. Faktor utama yang menyumbang kepada masalah ini ialah pemilihan gaya hidup yang kurang sihat tatkala usia mencecah 30an – 50an. Kesannya akan dirasai tatkala usia memasuki 60an dan ke atas. Hari ini […]

Read More Kesan Berat Badan Berlebihan Terhadap Kesihatan Warga Tua

Kesan Tekanan Kepada Kesihatan

Sering kali kita tak ambil kisah tentang kesan tekanan kepada kesihatan tubuh kita. Stress. ‘Kita’ kat sini merujuk kepada semua orang, semua peringkat usia. Pelajar stress nak exam. Pekerja stress nak meet the deadline yang boss bagi. Surirumah pun stress juga, kerja tak pernah siap! Semua orang stress. So what?! Banyak what dia.. banyak buruk […]

Read More Kesan Tekanan Kepada Kesihatan