Team Bonding Team Building Melaka

Team Building Melaka

Program Team Building Melaka, Team Bonding Melaka menyediakan gabungan pelbagai aktiviti indoor dan outdoor, lasak atau tidak, basah atau kering, semuanya bertujuan untuk membina dan mengikat sesuatu pasukan. Building and bonding. Ianya merupakan program 3 hari 2 malam yang diolah khas untuk memenuhi objektif utama program bermula dari pembentukan jati diri ke arah kecemerlangan (fizikal […]

Read More Team Bonding Team Building Melaka

9 Tip Untuk Kulit Lebih Cantik Dan Sihat Di Usia 50an

Cantik dan sihat di usia 50an

Semua orang tak ke mana, akan menuju tua. Bezanya antara kita ialah cepat atau lambat kesan penuaan tu nampak. Tua selalunya dikaitkan dengan kerepot, kan? Bagaimana untuk kita pastikan kulit kita lebih cantik dan sihat di usia 50an? Bagaimana untuk melambatkan proses kekerepotan itu? Bagaimana nak cantik masa tua? Bagaimana nak sihat masa tua? Kebijaksanaan […]

Read More 9 Tip Untuk Kulit Lebih Cantik Dan Sihat Di Usia 50an

Jangan Melampau. Istiqamah Itu Lebih Utama

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Seperti biasa; nota untuk diri sendiri. Jika bermanfaat, sila kongsikan. Jika tidak, abaikan. Istiqamah itu lebih utama! Dalam melakukan sesuatu, jangan terlebih buat. Terutama sekali bila apa yang kita buat tu akan melibatkan kekacauan dan gangguan terhadap tanggungjawab. Kadang-kadang tu, sesuatu perkara itu kita lakukan atas asbab ikut-ikutan sehingga kadang-kadang […]

Read More Jangan Melampau. Istiqamah Itu Lebih Utama

Berpeluh Tanpa Keluar Rumah!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua keluarga dan rakan taulan KakNjang. Hari ni KakNjang nak kongsi dengan ibu-ibu yang bekerja dari rumah, mahupun surirumah sepenuh masa, bagaimana nak berpeluh sakan di rumah. Berpeluh Tanpa Keluar Rumah! KakNjang selalu kongsi dengan rakan-rakan sekolah KakNjang tentang penuaan sihat dan macam-macam cadangan KakNjang dapat dari mereka terutama bagaimana nak bakar […]

Read More Berpeluh Tanpa Keluar Rumah!

Darah Tinggi: Makin Tua Makin Tinggi

Darah Tinggi makin tua makin tinggi

Darah tinggi atau setengah orang panggil hypertension, bacaannya makin tinggi bila kita makin tua. Setengah orang bacaan tekanan darahnya berada atas sedikit dari paras normal (120/80 – 139/89) ketika pertengahan usia (30an – 40an). Bacaan ini mungkin tidak cukup tinggi untuk dikategorikan sebagai tekanan darah tinggi, namun kajian menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai bacaan darah […]

Read More Darah Tinggi: Makin Tua Makin Tinggi

Sakit Lutut: Penyakit Yang Sering Bertandang Di Usia Tua

Sakit Lutut Di Usia Tua

Sakit lutut merupakan antara penyakit yang sering bertandang tatkala usia semakin meningkat. Bagi mereka yang telah pun mencapai usia 60-65 tahun ke atas, sakit lutut adalah perkara biasa. Namun begitu, pada zaman sekarang ini, pada usia seawal 30an-40an pun sudah ada yang mula mengadu sakit lutut. Kenapa? Sebab utama kepada masalah sakit lutut ialah rawan […]

Read More Sakit Lutut: Penyakit Yang Sering Bertandang Di Usia Tua

Faedah Aktiviti Riadah Dan Rekreasi Bersama Keluarga

Gaya hidup sihat

Aktiviti riadah dan rekreasi bersama keluarga mendatangkan banyak faedah kepada diri dan keluarga. Tidak kira walau di mana pun kita tinggal, KakNjang pasti tentu ada satu kawasan riadah di persekitaran yang berhampiran untuk komuniti setempat bersenam dan beriadah secara sendirian mahupun bersama keluarga.  Tidak kira lah samada di kawasan tasik, taman bunga atau hutan rekreasi, […]

Read More Faedah Aktiviti Riadah Dan Rekreasi Bersama Keluarga

Misteri Penuaan

Misteri Penuaan Penuaan merupakan proses semulajadi yang kompleks, melibatkan molekul, sel, organ dan fungsi tubuh.  Semakin usia meningkat, lebih banyak lemak terkumpul di saluran darah dan akhirnya hilang kekenyalan sekaligus mengakibatkan arteriosklerosis atau pengerasan arteri.  Enzim-enzim penghadaman yang dihasilkan turut menurun, lantas kurang berupaya untuk menyerap zat makanan dan sistem pernafasan juga menurun secara progresif […]

Read More Misteri Penuaan

Hugs reduce stress!

Kaknjang nak kongsi sikit lagi dengan anda semua. Hugs reduce stress. Pernah dengar tak ni? Terutama bagi mereka yang ada #AnxietyDisorder. Kaknjang ada terbaca kat m.huffpost.com ni. Dia ada bincangkan 7 cara praktikal untuk kurangkan anxiety disorder ni. Satu yang kaknjang paling tertarik is HUGGING!😍😍😍 Did you know that hugs release oxytocin – the love hormone – which counteracts stress […]

Read More Hugs reduce stress!

Belajar Kira Pengambilan Kalori Harian Anda Dengan KakNjang

Assalamualaikum family and friends. Hari ni kita akan belajar Kira Pengambilan Kalori Harian! Senang je. Jangan risau.   KakNjang memang pantang bila mai bab-bab fitness, wellness ni semua.  My mission pun, untuk yang belum perasan, is HEALTHY AGING.  KakNjang menjemput anda semua untuk AGE GRACEFULLY dengan KakNjang.   Bila semua pakat sama-sama jaga tahap kesihatan […]

Read More Belajar Kira Pengambilan Kalori Harian Anda Dengan KakNjang